kávét iszik egy nő csészéből

Lehet, hogy túl sok koffeint fogyasztasz? Ennyi az ideális mennyiség

A te reggeled sem teljes egy csésze kávé nélkül? Üdv a kávéimádók klubjában! „Tagjaink" között van, aki az íze miatt issza, másoknak a rituálé fontos, valakinek pedig egyszerűen csak szüksége van rá ahhoz, hogy felébredjen.Nemrég felröppent a hír, hogy a 21 éves Sarah Katz főiskolai hallgató szülei beperelték a Panera Bread étteremláncot. Katznak egy 1. típusú hosszú QT-szindróma nevű szívbetegsége volt, amely a szívverést irányító rendszert érinti. A lány meghalt − állítólag a Panera koffeintartalmú Charged limonádéja után. A hír sokakat elgondolkodtatott: mennyi koffein a túl sok, különösen, ha szívbetegségben szenvedsz? Egy kardiológus válaszolta meg a kérdést a HuffPost számára.

Milyen mennyiségű koffein tekinthető általában biztonságosnak?

A legtöbb ember számára, akinek nincs szívbetegsége, a koffeinfogyasztás egy bizonyos határig biztonságosnak tekinthető.

Az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak bizonyult, és nem jár káros hatással a szív- és érrendszeri egészségre vagy általában az egészségre

− mondta Dr. James Udelson, kardiológus főorvos.

A kávé erősségétől függően három-négy csésze kávé általában valahol 300-400 milligramm koffeint jelent összesen. Ahhoz, hogy elérjük ezt a szintet, valószínűleg 10-15 csésze zöld teát vagy egy-két energiaitalt kellene meginnunk. Egy doboz Red Bull például 80 gramm koffeint tartalmaz, ami nagyjából megegyezik egy csésze kávéval. Egy doboz kólában kevesebb koffein van, mint egy csésze kávéban, és több, mint egy csésze zöld teában, 34 milligramm. A diétás kóla több koffeint tartalmaz, 46 milligrammot dobozonként, a híresen magas koffeintartalmú Mountain Dew pedig 54 milligramm koffeint tartalmaz dobozonként.

​Mik a jelei annak, hogy túl sok koffeint fogyasztottál?

k\u00e1v\u00e9ra tejhabot t\u00f6lt valaki

Fotó: Unsplash

Lehet, hogy neked is ismerős az az élmény, amikor rájössz, hogy túlzásba vitted a koffeinbevitelt, különösen, ha szorongó típus vagy. A túl sok koffein jelei az álmatlanság, idegesség, szívdobogás, túlzott izzadás, hányinger és fejfájás. A koffein túlzásba vitelének azonban hosszú távú hatásai is vannak: krónikus alvászavarok, szorongás, krónikus gyomorproblémák, magas vérnyomás és szívritmuszavarok.

​De várjunk csak − van egy jó hírünk is!

Bár úgy tűnik, hogy a koffein hatásai elég messze terjednek, Udelson megerősítette, hogy a legtöbb ember számára a mérsékelt koffeinfogyasztás teljesen rendben van. Sőt, még az egészségre is jótékony hatással lehet. Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 2-4 csésze) összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a stroke és a pitvarfibrilláció alacsonyabb kockázatával.

​Tehát kinek kell igazán odafigyelnie a koffeinbevitelre?

A terhes és szoptatós embereknek ajánlott a koffeint napi két-három csésze kávéval egyenértékű mennyiségre korlátozniuk. Egyes szívproblémák, például bizonyos szívritmuszavarok miatt az emberek érzékenyebbek lehetnek a koffein ritmusproblémára gyakorolt káros hatásaira.

Nyitókép: Unsplash