matcha, tea, kávé

4 ok, hogy miért kellene kávé helyett matcha teát innod!

Nincs is jobb, mint reggel meginni egy jó kávét, hogy elegendő lendülettel tudjuk elkezdeni a napot, de fel kell tenni a kérdést: biztosan egészséges ez a kapcsolat? Bár a napi egy-két csésze kávé miatt nem kell aggódnunk, ha azonban ennél nagyobb mennyiséget fogyasztunk, lehet érdemes elgondolkodnunk az alternatívákon. Jó választás lehet ilyenkor például a matcha tea.

Az Egyesült Államok lakosainak 62 százaléka minden nap elfogyaszt legalább egy csésze kávét, de átlagosan ez a mennyiség inkább 3 csészére tehető. Manapság egyre több fajta alternatíva is könnyen elérhetővé vált a piacon, az egyik ilyen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő matcha tea. De vajon miért szerette meg ennyi ember a zöld színű kávé-helyettesítő italt? Pár érdekesség segítségével elmondjuk!

Ez is tetszthet: 5 étel és ital, melyek csökkentik a vérnyomást


1. A matcha teában lévő koffein máshogy hat, mint a kávé

Biztosan többen szembesültek már azzal a jelenséggel, hogy miután megittak egy adag kávét, kicsit idegesebbé váltak: mintha az egész testükön végigfutna egy zsizsegős, enyhén szorongató érzés. Ennek az az oka, hogy a kávé megemeli az adrenalin-, a glükóz- és az inzulinszintet is, ami sok emberben egy idegességhez hasonló érzést idéz elő.

Ezzel szemben a matcha tea ivása után inkább egy nyugodt, de ugyanakkor éber érzés foghatja el a fogyasztót, mivel a tea egy csésze kávé koffeintartalmának mindössze körülbelül egyhatodát tartalmazza.

Hogyan lehetséges ez? A matcha teában lévő koffein úgy kapcsolódik a növény tápanyagaihoz, hogy azok lelassítják a koffein felszívódási idejét, így a tea által kiváltott éberség jóval tovább tud tartani, mint a kávé esetében. Ezért elsősorban a matchában található L-theaninnak nevezett aminosav a felelős, ami amellett, hogy csökkenti a szervezet kortizol-szintjét és stabilizálja annak vércukor termelését, a mellékvesére nehezedő stresszt is csökkenti.

matcha, matcha tea, k\u00e1v\u00e9, tea

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

2. Szépíti a bőrt

A zöld teáról évek óta lehet tudni, hogy jó hatással van a bőrre: alapanyagként számos szépségápolási termékben megtalálható, de a legnagyobb hatását talán mégis úgy éri el, ha teaként fogyasztja valaki – és ez igaz a matchára is.

Kutatások szerint a zöld tea kiváló ellenszer a bőr öregedésére, a hajvesztésre, de a legújabb információk szerint azok a 40-65 éves nők, akik rendszeresen isznak zöld teát, 25 százalékkal kevésbé hajlamosak az UV sugarak okozta bőrpirosodásra.

3. Magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik

A matcha tea nagyon magas mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, katekinokat, flavonoidokat és polifenolokat, melyek mind elősegítik a szervezet regenerálódó képességét. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatású termékek.

Az antioxidáns hatású katekinokat elsősorban a teákban, a kakóban és a bogyós gyümölcsökben találhatjuk meg. Kiválóak a vércukorszint karbantartására, valamint elősegítik a fogyást és bevitelükkel megelőzhető különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulása. A flavonoidok a legtöbb növényalapú táplálékban megtalálhatók. Gyulladáscsökkentő hatásuk mellett segítenek megvédeni a sejteket az oxidációtól, így olyan betegségek ellen adnak védelmet, mint a cukorbetegség, a demencia, vagy a szív-és érrendszeri betegségek. A polifenolok szintén sok növényalapú termékben megtalálhatók és leginkább antioxidáns jellegük miatt fontosak. Segítenek a vércukorszint menedzselésében, javítják a keringést és mérséklik a vérsejtekben előforduló krónikus gyulladásokat.

matcha, matcha tea, k\u00e1v\u00e9, koffein

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

4. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a kávét

Sokan azt feltételezik, hogy nagyon macerás matcha teát készíteni, de ez abszolút nem így van.

Miután a nagyjából ½ evőkanálnak megfelelő matcha port a csészébe raktad, öntsd fel meleg, körülbelül 70 fokos vízzel. Ezt követően elektromos tejhabosítóval dolgozd át a teát és készen is van! Mielőtt a forró vizet a csészébe öntenéd érdemes átszűrni a matcha port, így elkerülhető a tea esetleges csomósodása.