Két idős ember ugrál az ágyon

Íme az örök élet 5 titka!

Az emberiség már régóta keresi az örök élet titkát, társszerzőnk, László Nicole pedig nem is egy, hanem rögtön 5 féle titokra bukkant. Lássuk ezeket!


Hazánk kétfarkú kutyás viccpártja is az örök élet és az ingyen sör ígéretével kampányol figyelemfelkeltés gyanánt, amiből látható, hogy a rétestésztásan megnyurgult élethossz eléggé vonzó a szemünkben, de telhetetlenségünkben még az örökifjúságot is meg szeretnénk kaparintani bónuszként.

A halhatatlanság és az örök fiatalság keresése nagyjából egyidős az emberiséggel, ám míg korábban csak az istenek és a tejben-vajban fürdő előkelőségek számára volt fenntartva, ma már a szakértők meg vannak győződve arról, hogy mi, földi halandók is megállíthatjuk az öregedési folyamatot. David Sinclair professzor, a hosszú élet kutatója különböző módszereket alkalmaz saját magát használva kísérleti nyúlként, ami eléggé jól működik, hiszen a fickó immár 53 szál gyertyát fújt el a tortáján, de a fizimiskája ennél sokkalta kevesebbet mutat az eléggé szaporán pörgetettInstagram-oldala tanúsága szerint.

A Harvard Egyetemen kutató moleluláris biológus állítása szerint a DNS-tesztek eredményei alapján éppen egy évtizedet radírozott le a korából. A biológiai életkorunk fittyet hány a születési anyakönyvi kivonatunkra és a sejtek egészségi állapotát méri, mely teszt egyébként simán megrendelhető az Egyesült Államokban. Legújabb szellemi vezetőm a kissé még túlsúlyos és az alkoholt sem megvető harmincas évei óta váltott az általa prédikált egészséges életmódra és a következő receptet követi, amit hamarjában mi is listázzunk rá a Hiszekegyünkre:

Ne is reménykedjünk, a mozgást nem lehet megúszni! 

A fizikai aktivitás az öregedésgátló programunk abszolút sarokköve, hiszen segít megőrizni az izomzatot, a megfelelő testsúlyt, javítja a szív egészségét és csökkenti a gyulladási faktorokat, tehát a kezünkre játszik mindazok ellen, ami a sejtöregedést okozhatja. Sinclair szerint legalább hetente háromszor húzzunk nyúlcipőt és kerékpározzunk, fussunk vagy gyalogoljunk tempósan, esetleg ússzunk ki a világból. Ő még egy álló íróasztalt is beszerzett, hogy még kevesebbet üljön extra hajcihő elé állítva a keringését.

Időszakos böjtölés

Kénytelen vagyok megveregetni a saját vállamat, hiszen nemrég magam isírtam az autofágiáról, az időszakos böjtölés fontosságáról (szívesen!), amit Davidünk is fontosnak tart kiemelni. Az intermittent fasting lényege az, hogy a kalóriabevitel minden nap csak néhány órára korlátozódik, ami növeli az inzulinérzékenységet, segít megelőzni a cukorbetegséget és a sejteknek kiüríteni a salakanyagot napi szintű nagytakarítást végezve, ami állítása szerint rendkívül lényeges a becsült biológiai korunk szempontjából.

Matcha tea

Az intelem további része még napi két bögre antioxidáns-nagyhatalom zöld matcha tea, ami segít minimalizálni a sejtkárosodást, molekulái gyulladáscsökkentőek és a rákos sejtek ellen is riadóztatják a szervezetet.

Stressz csökkentés

Most jön a kedvencem, ami a betarthatatlan kategóriában áll starthoz ezen az örök fiatalság című derbyn: kerüljük az idiótákat és csökkentsük a stresszt. Kösz szépen! A mindannyiunk életében jelen levő totális kretének feletti bosszankodás lerövidítheti a várható élettartamot, mivel a krónikus stressz fokozott gyulladáshoz vezethet, ami növeli a szívbetegségek, az elhízás, az alvásproblémák, így aztán az öregedés kockázatát. Intelme szerint tartsuk magunkat távol tőlük és fektessünk nagyobb hangsúlyt az elcsendesedő énidő fontosságára, hiszen magunk számára mi vagyunk a legjobb társaság. Legalábbis szerencsés esetben.

Vitaminok, táplálékkiegészítők

A házipatikánk anti aging polcán előkelő helyet kell biztosítsunk az NMN-nek, amit jobb napjainkon becézgethetünk nikotinamid-mononukleotidnek is akár. A vegyületet, amit egyébként kisebb és sajnos egyre csökkenő mértékben a szervezetünk is termel, először a St. Louis-i Washington Egyetem orvosi karán mutatták ki, majd egérkísérletek sora támasztotta alá, hogy a kis Jerryk miként kezdenek sejtszinten megújulni és fiatalodni, míg aztán már szerencsére kereskedelmi forgalomba is került egy ideje. Én már meg is rendeltem spuriban - csak mondom -, mivel megtalálható bár bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben - ilyen például az avokádó, a brokkoli, a káposzta, edamame bab vagy az uborka -, de ezekből egyszerűen lehetetlen annyit megenni, hogy a kívánt mennyiséget elérjük.

Aztán itt van a szigorú csengésű, kihalt dinoszauruszfaj nevére hajazó Rezveratrol. Ez a szőlő héjában, étcsokoládéban, földimogyoróban is megtalálható vegyület az NMN-nel szoros barátságban ügyködik szervezetünkben az úgynevezett sirtuin gének aktiválásán, amiket noszogatva ugyanolyan hatékonyan harcolnak a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a neurodegenerációk ellen, mint megboldogult ifjúkorunkban.

A legtöbb vitára nyilvánvalóan az orvosi vényköteles Metformin ad okot, ami a 2-es típusú cukorbetegség során alkalmazott gyógyszer, de David Sinclair szerint a napi imánk része kell legyen, mivel az évek során azt figyelték meg, hogy a Metforminnal kezelt diabéteszesek hosszabb ideig élnek, mint a nem diabéteszesek, akik ezen okból kifolyólag nyilvánvalóan nem szednek Metformint. Legideálisabb a főétkezést megelőző 20 percben bevenni, hiszen növeli az inzulinérzékenységet és segítségére siet a mitokondriumoknak az étkezés során felvett cukrokat és zsírokat sebesen feldolgozni.

A közelmúlt világjárványban térdig járó időszaka jócskán begyakoroltatta velünk a D3 vitamin fontosságát, amit azonban most sem szabad lekevernünk a napi rutinunkból, még akkor is, ha mára szemünk sem rebben a covid szó hallatán. Ez a szimpatikus napvitamin aktivál egy fontos gént, ami páncélt növeszt ránk különböző szívbetegségek, az Alzheimer-kór és autoimmun betegségek ellen, de nem ám a reklámszlogenes 400-800 nemzetközi egység dózisában, hanem bátran megszaladhat a kezünk és elroboghatunk 4-5 ezer egységig is akár.

A D3 vitamin legjobb barátja a K2, ők szinergikusan működnek egymást vállvetve támogatva, nyomukban pedig elégedetten doromboló bőr, érrendszer és bitang csontok járnak.

Aztán itt a Quercetin és a Fisetin, amelyeknek szintén állatkísérletek során bizonyított élettartamot meghosszabbító hatása van, de még ráadásul afféle sejtszinten takarító kommandóként is számon tartjuk őket, mivel eltávolítják az öregedéskor felhalmozódó, káros anyagokat termelő zombi sejteket.

Szintén fontos hatással van az öregedési mechanizmusokra a Spermidin, amit búzacsírából vonnak ki, de a spermiumban fedezték fel először, innen is ered a neve. A férfiúi leleményt és zsenialitást példázza, hogy képesek tudományosan levezetni a kis pernahajderek nekünk nőknek, hogy reggelente bevett spermidintől kevésbé öregszünk.

Na de hát tudvalevőleg az élet nemi úton terjedő fertőzés, aminek a halálozási aránya 100%, de azért mégsem mindegy, hogy mindez mikor következik be, ráadásul én valahogy úgy képzelem, hogy a krematórium szakosztály kirendelt munkatársának még azért megakad rajtam így utolsóként a szeme, és miközben rám csukja a sütőajtót eldünnyögi, hogy milyen jól néz ki még mindig ez a némber... Ha pedig ehhez spermidin kell, hát legyen!

Az íróról
„László Nicole vagyok, egy méltán ismeretlen, II. kerületi családanya. Három gyerek, egy macska és egy férj anyukája, aki rajong az utazásért, a jóféle étkekért, a pedigrés buborékokért, a száguldó cirkuszért, az életért, a pikírt humorért, a pengeéles elmékért, a szép ruhákért és végül, de elsősorban a családjáért. Néha virtuális pennát ragadok, hogy megosszam a jártomban-keltemben tapasztaltakat és időnként életvezetési tanácsokat is osztogatok tök kéretlenül.”
A szerző további írásai itt olvashatók.

Nyitókép: Shutterstock