Bogyó és zöldség turmixok

5 étel és ital, melyek csökkentik a vérnyomást

A bogyós gyümölcsök, diófélék, kakaótermékek, alma fogyasztása és a tea fogyasztása bizonyítottan javítja a vérkeringést és az érrendszer egészségét.

A flavanolokban gazdag étrend hatékony módja a vérnyomás csökkentésének és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének. A flavonoidok egy osztályába tartozó flavanolok képesek csökkenteni a vérnyomást és az artériák merevségét, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Egy több mint 25 000 ember bevonásával készült brit tanulmány a flavanolok mint bioaktív vegyületek és az emberi egészség közötti kapcsolatot vizsgálta. Ebben azt találták, hogy a magas vérnyomásban szenvedő embereknél alacsonyabb, mint a normál vérnyomásúaké. A legalacsonyabb és a legmagasabb flavanolbevitel között 4 mmHg különbség volt a vérnyomásban.

Ez azt jelenti, hogy a flavanolokban gazdag étrend ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) vagy a mediterrán étrend.

Gunter Kuhnle professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy kutatásuk objektív megállapítást ad a teában és egyes gyümölcsökben található flavanolok és a vérnyomás közötti összefüggésről.

„Ez a kutatás megerősíti a korábbi étrendi beavatkozási tanulmányok eredményeit, és azt mutatja, hogy ugyanezek az eredmények elérhetők a flavanolokban gazdag, megszokott étrenddel is. A brit étrendben a fő forrásokat a tea, a kakaó, az alma és a bogyós gyümölcsök jelentik.”

A flavanoloknak az érrendszeri működésre gyakorolt jótékony hatása még nagyobb volt a legmagasabb vérnyomással rendelkezők esetében.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása csökken, ha az emberek növelik a flavanolokban gazdag élelmiszerek és italok fogyasztását.

A Johnson és munkatársai által végzett tanulmány szerint azoknál a résztvevőknél, akik napi egy csésze (190 g) áfonyát fogyasztottak 8 hét után, 7 mm/Hg-mal csökkent a szisztolés vérnyomásuk és 5 mm/Hg-mal a diasztolés vérnyomásuk.

A vérnyomás és az artériás merevség csökkentő hatása az erek nitrogén-oxid-termelésének növekedésével magyarázható.
Ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint növelik a nitrogén-oxid termelését a szervezetben.

Dr. Hagen Schroeter, a tanulmány társszerzője elmondta, tanulmányuk kulcsfontosságú információkkal egészíti ki a növekvő számú bizonyítékot, amely alátámasztja az étrendi flavanolok egészségre és táplálkozásra gyakorolt előnyeit.

„De talán még ennél is izgalmasabb volt az a lehetőség, hogy a flavanolbevitel objektív biomarkereit nagy léptékben alkalmazzuk. Ez lehetővé tette a csoport számára, hogy elkerülje a korábbi megközelítésekkel járó jelentős korlátozásokat, amelyek a bevitel önbevalláson alapuló élelmiszer-fogyasztási adatokon alapuló becslésére és a jelenlegi élelmiszer-összetétel-adatbázisok hiányosságaira támaszkodnak.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock