Csésze kávé sárga háttéren

Napi 3 csésze kávé csökkentheti a vérnyomást

Egy új tanulmány szerint három vagy több csésze kávé fogyasztása alacsonyabb vérnyomással jár. Bár általában azt tanácsolják, hogy ne igyunk túl sok kávét, mert a koffein megemelheti a vérnyomást, a kávé tartalmaz bizonyos, a vérnyomást esetlegesen csökkentő vegyületeket is.

A Nutrients című folyóiratban megjelent új tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a napi három vagy több csésze kávé fogyasztása alacsonyabb perifériás és központi vérnyomással járt együtt.

Dr. Arrigo F.G. Cicero, a tanulmány vezető szerzője, a Bolognai Egyetem Orvosi és Sebészeti Tudományok Tanszékének docense szerint a perifériás és központi vérnyomás az artériák merevedésének és az öregedésnek a markerei.

A magas vérnyomásban szenvedő idősebb felnőtteknél a nagy artériák általában merevebbek, ami magasabb szisztolés vérnyomáshoz (a vérnyomásmérés felső értéke) és szélesebb pulzusnyomáshoz (a felső és alsó érték közötti különbség) vezet.

A szerzők jelentésükben megjegyzik, hogy a kávé vérnyomásra gyakorolt hatása még mindig vita tárgyát képezi, elsősorban azért, mert ismert, hogy a kávé koffeintartalma rövid távon megemelheti a vérnyomást. Ezeket a hatásokat azonban enyhíthetik a kávéban található antioxidánsok, amelyek segíthetik az erek tágulását, valamint védik a sejteket a szabad gyökökkel szemben.

A rendszeres kávéfogyasztás alacsonyabb vérnyomással jár

Cicero és csapata vizsgálatának célja az volt, hogy a koffein és a kávéban található egyéb vegyületek kölcsönhatása hogyan befolyásolja a vérnyomás előfordulását. Vizsgálatuk elvégzéséhez Cicero csapata egy 720 férfit és 783 nőt tartalmazó mintát vizsgált, akik a Brisighella Heart Study résztvevői voltak. Az 1972-ben kezdődött, jelenleg is zajló vizsgálat a Brisighella nevű észak-olaszországi vidéki várost reprezentáló, véletlenszerűen kiválasztott mintát tartalmaz.

A kutatók megvizsgálták a résztvevők vérnyomását és kávéfogyasztási szokásait, valamint a szív- és érrendszeri egészség szempontjából fontos egyéb adatokat. Az adatok elemzése során megállapították, hogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással.

„A tendencia napi 2 [csésze] kávétól pozitívnak tűnik.Tehát a kávéfogyasztást nem kellene a priori megtiltani a jelenlegi kávéfogyasztóknak, ha attól tartanak, hogy a kávé növelheti a vérnyomásszintet”

– mondta Cicero.

Olvasd el ezt is: Egy jó kávét? – A kávézás 4 pozitív egészségügyi hatása

Megan K. Rhoads, a Birminghami Alabama Egyetem Orvostudományi Tanszék nefrológiai részlegének munkatársa szerint van néhány mechanizmus, amelyen keresztül a kávéfogyasztás csökkentheti a vérnyomást, és ezek közül néhányat állatkísérletekben már kimutattak.

„A kávé koffeint tartalmaz, amely akut körülmények között egyaránt emelheti és csökkentheti a vérnyomást, de antioxidánsokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek a vérnyomáscsökkentő hatásért felelősek lehetnek”.

Rhoads a klorogénsavat említi példaként egy olyan vegyületre, amely képes csökkenteni a szisztolés vérnyomást patkányokban.

„Amikor a bélmikrobióta feldolgozza, a klorogénsav olyan metabolitokra bomlik le, amelyek növelhetik a nitrogén-oxid biológiai hozzáférhetőségét és csökkenthetik a vérnyomást.”

Dr. Debabrata Mukherjee, a Texas Tech University Health Sciences Center El Paso belgyógyászati tanszékének elnöke és belgyógyász professzora elmagyarázta, hogy bár a koffein növelheti a vérnyomásszintet (különösen azoknál az egyéneknél, akik általában nem kávéznak), a kávéban lévő egyéb bioaktív vegyületek mennyisége ellensúlyozza ezt a hatást, és végül semleges-pozitív hatást gyakorol a vérnyomásra.

Mukherjee szerint a klorogénsav, amely a legnagyobb koncentrációban van jelen a kávébabban, a kávé egyik fő vérnyomáscsökkentő vegyülete, de a kvercetin szintén szerepet játszhat.

A magas vérnyomású embereknek kávét kell inniuk?

Dr. Jim Liu, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kardiológusa elmondta, hogy bár ez a tanulmány kicsi, és egy speciális populációra összpontosít, megállapításai összhangban vannak a kávé vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatos korábbi ismeretekkel.

„A kávéfogyasztás akut módon megemelheti a vérnyomást, de eddig nem igazán volt következetes bizonyíték arra, hogy a mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás hosszú távon magas vérnyomással vagy általában szívbetegséggel kapcsolatos problémákhoz vezetne. A mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztó magas vérnyomásban szenvedő betegek számára ez a tanulmány megnyugtatóbb adatokat szolgáltat arról, hogy a mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás folytatható, és nem lesz negatív hatással a vérnyomásra. Ha valami, akkor a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet a vérnyomáson.”

Mukherjee hozzátette, hogy a mérsékelt fogyasztás körülbelül négy-öt csésze kávénak felel meg, bár a már meglévő súlyos magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock