Kávéval teli kék csészék

Fáj a fejed a koffeintől? Így előzd meg!

Előfordult már, hogy kávékortyolgatás közben hirtelen heves fejfájás tört rád? Vagy épp az ellenkezője történt: nem ittad meg időben a reggeli tejeskávét, és hasogatni kezdett a fejed? Ez bizony a koffein okozta fejfájás, a kávéimádók és a koffeinérzékenyek együttes ellensége. Ha téged is érint a probléma, mutatjuk, mivel lehet megszüntetni a kínzó fájdalmat.


A fejfájás az egyik leggyakoribb tünet, amelyet akkor tapasztalhatunk, ha túl sok vagy épp kevés koffeint viszünk be a szervezetünkbe be. A fejfájást az agy véráramlásának megváltozása okozza, a koffein pedig befolyásolhatja a véráramlást, mondja Vishal Patel táplálkozási specialista.

A koffein egy stimuláns, amely az úgynevezett „küzdj vagy menekülj" fiziológiai reakciót váltja ki a testben annak érdekében, hogy a testben megnövekedjen az erő és a sebesség (ne pedig lelassuljon vagy elfáradjon) – idézi a Byrdie Jeffrey M. Eglert, az Inspire Health Center igazgatója és az Adventist Health vezetőorvosa.

Ebben az állapotban az erek összeszűkülnek, és a vér az izmokhoz áramlik, hogy felkészítse azokat a cselekvésre. Ahogy azonban a koffein hatása elmúlik, a testünk ismét ellazul, kitágulnak az ereink, és hirtelen vér áramlik a „gyanútlan és felkészületlen agyba". Az eredmény? Fájdalom, miközben a rendszer megpróbál alkalmazkodni a koffein hiányához.

Túl sok a jóból

A koffein túlzott vagy hosszan tartó használata okozhatja a fejfájást, mondja Egler, aki szerint minden a mennyiségen múlik.

„Szinte minden anyag, még azok is, amelyekről azt gondoljuk, hogy jót tesz a számunkra, mérgezővé válhatnak, ha túladagoljuk vagy túlzott mértékben fogyasztjuk. A koffein egyértelműen ilyen anyag, amit szó szerint túl lehet adagolni."

Még ha nem is fogyasztunk mérgező mennyiségű koffeint, akkor is vizelethajtó hatása van, ez pedig dehidratáltsághoz vezethet, ami fejfájást okozhat.

Fájhat a fejünk azonban az elégtelen koffeinbevitel miatt is. Ha rendszeresen fogyasztunk koffeint, szervezetünk új normálállapotot kezd kialakítani, ahol a koffein működésére támaszkodik. Egler szerint minél többet fogyasztunk belőle, annál toleránsabbá válil a szervezetünk, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb adag koffeinre lehet szükségünk a kívánt hatás eléréséhez.

Ez ez gondot jelent azokra a napokra, amikor nem jut kávéhoz a szervezetünk. Ilyenkor új egyensúlyt kell találnia, ami fájdalmas lehet – ezért fájhat a fejünk.

Még azok is tapasztalhatnak időnként fejfájást, akik nem isznak rendszeresen kávét. Ennek az az oka, hogy egyesek érzékenyebbek a koffeinre, mint mások, ami genetikai eredetű is lehet. Ha például még a ritka koffeinfogyasztástól is furcsán érzi magát valaki, akkor utóbbi kategóriába tartozhat.

Sajnos nincs mágikus gyógymód a koffein okozta fejfájástól való azonnali megszabadulásra. Adjunk neki időt, és igyunk sok vizet a rehidratációhoz, tanácsolja az orvos. Még jobb, ha a koffeinfogyasztás előtt és közben is hidratáltak maradunk, hogy megelőzzük a fejfájást.

Egler emellett azt javasolja, hogy bár szívesen nyúlhatunk a a fájdalomcsillapítóért, ne tegyük. A fájdalomcsillapító túlzott szedése a mindennapi fejfájás csillapítására újabb problémákhoz vezethet, hasonlóan a koffeinhez. Ha rendszeresen kell szednünk valamit a fájdalom csillapítására, Egler szerint keressük fel kezelőorvosunkat, hogy megtaláljuk a legjobb adagot a gyulladáscsökkentő anyagokból, mint például a kurkumából vagy a magnéziumból.

Egler tanácsa az, hogy korlátozzuk a koffein adagját. Ha a fejfájást a túl sok koffein fogyasztása okozza, az orvos azt javasolja, hogy napi 1-2 két csésze koffeintartalmú italt fogyasszunk, lehetőleg néhány órás eltéréssel. Ha pedig érzékenyek vagyunk a koffeinre, óvatosan a kávéval vagy egyáltalán ne igyunk a fájdalom megelőzése érdekében.

Ha elvonási tünetként jelenik meg a fejfájást, ne igyunk több kávét, hogy kompenzálja a kiépülő toleranciát – figyelmeztet Egler. Ez csak súlyosbítja a problémát a jövőben. Ehelyett maradjon hidratáltak, és hagyjuk, hogy a szervezetünk visszaálljon a normál, kevesebb koffeinnel való működésre.

Nyitókép: Unsplash / Pawel Czerwinski