clear drinking glass with coffee on top of white table

Egyre rosszabb lehet a kávé íze a globális felmelegedés miatt

Egy új vizsgálat megállapította, hogy a termesztett kávé minőségére roncsoló hatással van a globális felmelegedés. A környezeti tényezők befolyásolásával lehetőség nyílik az ízek javítására, viszont új megoldásokra van szükség, hogy tarthassuk a most megszokott szintet.


Napjainkban a kávézás már nem csupán a koffeinbevitelről szól, sokkal inkább egy olyan rituálénak számít, melynek fontos része, hogy kivel fogyasztjuk el csészénk tartalmát. Az utóbbi években ennek a trendnek köszönhetően egyre többen járnak kávézókba, nemcsak az esetlegesen jobb íz, hanem a társasági élet élményéért is.

Persze, otthon is törekszünk arra, hogy ne rossz minőségű kávét fogyasszunk. Ezt a luxust azonban az új kutatások szerint lassan fel kell áldoznunk, vagy legalábbis más módszerekkel kell hozzájutnunk.

Több tanulmányt is olvashattunk már a globális felmelegedés kávéfogyasztásra gyakorolt hatásairól, így tudjuk azt is, hogy az ismert kávéfajták hatvan százalékát a kihalás veszélye fenyegeti. Egy új tanulmány azonban még rosszabb hírrel szolgál a kávé szerelmeseinek, miután kimutatta, hogy a megmaradt kávétípusoknak is más lesz az íze, aromája — tudhatjuk meg a Food & Wine cikkéből. Ezek szerint a jövőben nem csak a beszerzés lesz nehezebb, de még a kávé íze is rosszabb lehet.

A Tufts- és a Montana Állami Egyetem szakértői azt vizsgálták, hogy milyen tényezők befolyásolják leginkább a kávé minőségét. A növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15–24 fok közötti hőmérséklet. Ezeket a feltételeket leginkább 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani számukra.

A magasabb tengerszint feletti magasság és a napfény mindenképpen kulcsfontosságúak, ezeket pedig módosíthatja a felmelegedés. A fénymennyiség optimalizálása előrelendítheti az árnyékban termesztett kávérendszereket, amelyek a megfelelő szintű lombkorona-fedettséget biztosítanak, míg a tengerszint feletti magasság emelésével pedig tudják tartani a megszokott minőséget.

A vizsgálat fő következtetése szerint több munkát kell befektetni annak érdekében, hogy kávénk íze megfelelő legyen a továbbiakban is, új és modernebb megoldásokra van szükség, hogy a megszokott ízeket élvezhessük.