Az Oszakai Egyetem japán tudósai először nyomtattak ki sikeresen wagyu marhahúst 3D technológia segítségével.

Megérkezett az első 3D-nyomtatott wagyu marhahús

A wagyu marhahús szerkezetileg teljesen megegyezik az eredetivel.

Az Oszakai Egyetem japán tudósai először nyomtattak ki sikeresen wagyu marhahúst 3D technológia segítségével. A sajtóközlemény szerint a kutatócsoport wagyu szarvasmarhákból izolált őssejtekből nyerték ki az általuk „húsalternatívának" nevezett, nagyrészt laboratóriumban termesztett marhahúst.

Az egyedi rostokat, beleértve az izmot, a zsírt vagy az ereket, ezekből a sejtekből állítottak elő a bioprintelés segítségével.

– olvasható a közleményben.

A rostokat szintén 3D-ben, a szövettani struktúrát követve rendezték el, hogy végül tökéletes felépítésben reprodukálják a valódi wagyu marhahús szerkezetét. Ez olyannyira jól sikerült, hogy szerkezetileg pontosan az eredeti társával megegyező másolatot készítettek.

A projekt vezető szerzője, Michiya Matsusaki elmondása szerint az eljárás továbbfejlesztésével akár a 3D-nyomtatott hús-, zsír- és izomtartalma is módosítható, így a fogyasztók ízlésük vagy egészségi állapotuk szerint válogathatnak a különböző nyomtatott húsfajták között a jövőben. Ráadásul, ha ez a fajta előállítási mód a jövőben elterjedne, nagy segítséget nyújthatna az élelmiszerhiány és a környezetvédelem szempontjából is.