Cappuccino pohárban, pörkölt kávébabokkal az asztalon

Tényleg befolyásolja a koffein és az alkohol a termékenységi kezeléseket?

Így hat a koffein és az alkohol a termékenységi kezelésekre?

Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica című szaklapban nemrég megjelent elemzés nem talált összefüggést a nők koffeinfogyasztása és a terhesség vagy a termékenységi kezelések utáni élve születési arány között, de a nők alkoholfogyasztása összefüggésbe hozható volt a kezelések utáni terhességi ráta csökkenésével, ha a heti fogyasztás meghaladta a 84 grammot (körülbelül 7 standard ital), derül ki a Medical Xpress cikkéből.

A férfiak alkoholfogyasztása is összefüggésbe hozható volt a nőknél a termékenységi kezelések utáni csökkent élve születési aránnyal, ha a heti fogyasztás meghaladta a 84 grammot.

Az elemzés minden releváns, 2022. július 15. előtt közzétett tanulmányt magában foglalt. Ez összesen 7 tanulmányt tartalmazott a koffeinfogyasztásról és 9-et az alkoholfogyasztásról, 26 922 nő és/vagy házastársuk bevonásával, akik termékenységi kezelésen estek át.

Az absztinensekhez képest a termékenységi kezelést követően a heti 84 g alkoholt fogyasztó nők esetében 7%-kal, a heti 84 g alkoholt fogyasztó férfiak esetében pedig 9%-kal csökkent a terhesség esélye a termékenységi kezelés után.

„A pároknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egyes módosítható életmódbeli tényezők, például az alkoholfogyasztási szokások befolyásolhatják a termékenységi kezelés eredményeit. De hogy ezek a tényezők hogyan hatnak a reproduktív rendszerre, annak tisztázása még további kutatásokat igényel”

– mondta Dr. Yufeng Li, a kínai Tongji Kórház munkatársa.

Nyitókép: Shutterstock