Egy üveg Coca-Cola

Így tesz különbséget a szervezetünk az eredeti és a zéró kóla között​

A hagyományos és a cukormentes Coca-Cola között a legtöbb ember nagyon könnyen tesz különbséget annak ellenére, hogy szinte ugyanolyan a kettő. Egy friss kutatás szerint a felismerés nem az ízlelésnél dől el, hanem egy olyan szervnél, amire eddig senki sem gondolt.


A Coca-Cola üdítő egy olyan, legtöbbek számára ismerős és szeretett ízvilággal rendelkezik, amit nem lehet utánozni. Ebben a termékben viszont rengeteg cukor található, így a zéró változatban olyan édesítőszerekkel imitálják a hagyományos ízt, mint a K-aceszulfám vagy a szukralóz A két típus között elvileg nagyon halvány különbségek vannak, legtöbben viszont azonnal meg tudjuk állapítani, hogy melyiket öntötték a pohárba. Hogy is van ez? Miért ilyen könnyű a megkülönböztetés?

A Duke Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ. Egy nemrégiben közzétett tanulmányuk szerint nem a nyelvnek és az ízlelőbimbóknak köszönhető ez a villámgyors reakció, hanem a gyomornak, vagyis sokkal inkább a bélrendszernek.

Egy doboz z\u00e9r\u00f3 Coca-Cola

Fotó: Unsplash/Mahbod Akhzami

Az ital fogyasztásakor ezekben a szervekben található idegsejtek különböző jeleket továbbítanak az agyunknak a cukros és az édesítőszerrel dúsított termékek után. Ezek az információk akár a másodperc kétmilliomod része alatt érvényesülhetnek, ezáltal igazán könnyű dolgunk van az összehasonlítás kapcsán.