Így tesz különbséget a szervezetünk az eredeti és a zéró kóla között
A hagyományos és a cukormentes Coca-Cola között a legtöbb ember nagyon könnyen tesz különbséget annak ellenére, hogy szinte ugyanolyan a kettő. Egy friss kutatás szerint a felismerés nem az ízlelésnél dől el, hanem egy olyan szervnél, amire eddig senki sem gondolt.
A Coca-Cola üdítő egy olyan, legtöbbek számára ismerős és szeretett ízvilággal rendelkezik, amit nem lehet utánozni. Ebben a termékben viszont rengeteg cukor található, így a zéró változatban olyan édesítőszerekkel imitálják a hagyományos ízt, mint a K-aceszulfám vagy a szukralóz A két típus között elvileg nagyon halvány különbségek vannak, legtöbben viszont azonnal meg tudjuk állapítani, hogy melyiket öntötték a pohárba. Hogy is van ez? Miért ilyen könnyű a megkülönböztetés?
A Duke Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ. Egy nemrégiben közzétett tanulmányuk szerint nem a nyelvnek és az ízlelőbimbóknak köszönhető ez a villámgyors reakció, hanem a gyomornak, vagyis sokkal inkább a bélrendszernek.
Fotó: Unsplash/Mahbod Akhzami
Az ital fogyasztásakor ezekben a szervekben található idegsejtek különböző jeleket továbbítanak az agyunknak a cukros és az édesítőszerrel dúsított termékek után. Ezek az információk akár a másodperc kétmilliomod része alatt érvényesülhetnek, ezáltal igazán könnyű dolgunk van az összehasonlítás kapcsán.
Nyitókép: Unsplash/Laura Chouette
- Ennek a három italnak búcsút inthetünk 2022-ben - IN ›
- Hat ital, amivel árthatunk a szívünknek - IN ›
- Igyunk a kipihentségért! Hét ital, mely segít az alvásban - IN ›
- 10 karácsonyi érdekesség, amit még biztosan nem hallottál - IN ›
- Etyeken forgatták a Coca-Cola idei karácsonyi reklámját - IN ›
- A diétás kóla veszélyesebb lehet, mint gondoltuk - IN ›