Coca-colás üvegek piros háttér előtt

Volt-e valaha kokain a Coca Colában?

A tudományos kutatás folyamatosan új dolgokat fedez fel a kábítószerekkel kapcsolatban, például a drogok használatának (vagy visszaélésének) egészségügyi előnyeit és kockázatait. Néha ezek a felfedezések a gyógyszerhasználat módjának megváltoztatásához vezetnek, például ahhoz, hogy az eredeti recept szerint kokaint is tartalmazó Coca-Colában ma már nyilvánvalóan nem találni meg ezt a szert.
A Coca-Colát 1885-ben találta fel a Georgia állambeli Atlantában élő gyógyszerész, John Pemberton, aki az eredeti formulát a hátsó kertjében készítette. Pemberton receptje kokaint tartalmazott a kokalevél kivonatának formájában, ami az ital nevének "Coca" részét ihlette. A "Cola" a kola dióból származik, amely koffeint, egy másik stimulálószert tartalmaz.

Amikor a Coca-Colát feltalálták, a kokain még legális volt, a gyógyszerek gyakori összetevőjeként használták. Az emberek úgy gondolták, hogy kis mennyiségben biztonságos a használata.

A Coca-Cola mint gyógyszer?

Pemberton az italt "az agy tonikjaként és szellemi italként" írta le, és "szabadalommal védett gyógyszerként" reklámozta. Azt állította, hogy gyógyítja a fejfájást, a gyomorrontást és a fáradtságot.

A szabadalmaztatott gyógyszerek úgynevezett „egzotikus” összetevők és gyógyszervegyületek kombinációi voltak, amelyek – a készítőik szerint – számos betegséget gyógyítottak. De gyakran tartalmaztak olyan összetevőket, amelyekről ma már tudjuk, hogy függőséget okozhatnak, beleértve a kokaint és az ópiumot, valamint olyan mérgező elemeket, mint a higany és az ólom.

A 19. században a szabadalmaztatott gyógyszereket nem úgy szabályozták, mint manapság. Bárki állíthatta, hogy a termékének egészségügyi előnyei vannak, anélkül, hogy bizonyítania kellett volna a hatékonyságát vagy felfednie a kockázatait.

Néhány amerikai már 1891-ben szót emelt az ellen, hogy a szabadalmaztatott gyógyszerek függőséget okozó összetevőket tartalmazzanak. A gyártók ennek hatására megújították a gyógyszerek összetételét és az egészségre vonatkozó állításaikat.

A kokain kivonása

A Coca-Colában lévő kokain mennyiségét idővel csökkentették, és végül 1929-re kiiktatták az italból. Ez az Egyesült Államokban a szesztilalom korszakában történt, amikor az alkohol illegális volt. A kóla hamarosan népszerűvé vált, mint "üdítőital", a kemény alkohol alternatívája.

Elon Musk épp a napokban viccelődött a nemrég általa megvásárolt Twitteren, hogy legközelebb megveszi a Coca-Colát, hogy visszategye bele a kokaint. Az üdítőitalokat gyártó cégért azonban jóval többet kellene fizetnie, mely jelenleg 284 milliárd dollárt ér. Összehasonlításképpen, Musk 44 millió dollárt fizetet a Twitterért.

National Institute on Drug Abuse (NIDA)