Aperol Spritz fehér asztalon, rózsaszín háttér előtt, narancsszeletekkel és narancshéjjal

Szereted az Aperol Spritzet? Ezzel a hozzávalóval még finomabbá teheted

Az Aperol spritz tökéletes nyári ital – gyümölcsös, könnyű és frissítő. Az alábbi csavarral pedig még jobban feldobhatjuk az ízét.

Bár a klasszikus Aperol fröccs is szuper, az ízét feldobhatja és egyedi csavart adhat neki, ha csípős csilipaprikát adunk hozzá. Így nemcsak egy édes-fűszeres kombinációt kapunk, de a paprika pikáns íze feldobja az Aperolban lévő keserű ízeket is.

Ugyanakkor az ital édessége megakadályozza, hogy az túlságosan csípős legyen. Ráadásul a fűszer fokozhatja az ital pezsgését. Mindez olyan italt eredményez, amely remek alternatívája más jól ismert koktéloknak, például a fűszeres margaritának.

Az ital emellett meglehetősen sokoldalúan felhasználható. Olyan fűszeressé tehetjük, amilyenné csak szeretnénk, és mivel melegítő ereje van, a hűvösebb időjárású napokon is jól esik egy-két pohár belőle.

Piros chilipaprika

Fotó: Unsplash

Ha kipróbálnánk a fűszeres Aperol spritzet, nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy egy bizonyos fajta csilipaprikát kell használnunk. A jalapeño nagyszerű választás, ha szeretnénk egy kis löketet, de nem akarjuk leégetni a szánkat.

Ha a csípősség nagy rajongói vagyunk, érdemes a serrano paprikát választanunk. Kísérletezhetünk más csilipaprikákkal is, például a Scotch Bonnettel, azaz skót sapkással, melynek a paprikafajták csípősségét mérő Scoville- skálán 100.000 – 350.000 SHU az értéke, ami 140-szer erősebb, mint a jalapeno paprika.

A különböző paprikafajták különböző hőfokot és ízjegyeket kínálnak, amelyek végső soron mind hatással lesznek az Aperol fröccsére.

Ha már tudjuk, hogy melyik paprikát fogjuk hozzáadni az italunkhoz, akkor többféleképpen is beépíthetjük azt. Az egyik módszer szerint egyszerű szirupot készítünk és ehhez adjuk hozzá a paprikát, hogy fűszeres változatot készítsünk.

Egy másik lehetőség a paprika levének felhasználása. Vagy átitathatjuk az Aperolt a paprikával, ha néhányat hozzáadunk az Aperolhoz, majd hűtőbe téve, néhány napig hagyjuk, hogy összeérjenek, mielőtt elkészítjük a koktélt.

Díszítések és egyéb kiegészítők a fűszeres Aperol Spritzhez

Ha csípős paprikával készítünk Aperol fröccsöt, egy csipetnyi cukor segíthet megakadályozni, hogy az ital túl pikáns legyen. Ráadásul, mivel segít semlegesíteni a fűszereket, egy kis cukor hozzáadása (agavé vagy méz is jó) jó módja lehet annak, hogy az ital ne váljon folyékony tűzzé. Ezeket a problémákat ellensúlyozhatja, ha egy csipetnyi cukrot vagy egyszerű szirupot adunk az italhoz.

Egy másik módszer, ha a koktélban lévő egyéb ízeket is feldobjuk, például fokozzuk az Aperol keserű narancs ízét néhány csepp orange bitter keserűvel vagy növeljük az ital citrusos érzetét egy kis lime-lével.

A koktél elkészítésének utolsó lépése a pohár díszítése. Maradhatunk a klasszikus rozmaringágnál vagy narancsszeletnél, de adhatunk hozzá egy paprika szeletet is.

Egy másik lehetőség, ha magát a pohár peremét díszítjük, például egy kis mézzel, amely fokozhatja az ital édes jegyeit és segíthet enyhíteni az ital csípősségét. Vagy éppen ellenkezőleg, egy fűszeres perem ideális lehet a forró ízek fokozására.

(Daily Meal)

Nyitókép: Shutterstock