Ajkait hidratáló nő

Megsínylette a szád a túl sok napsütést? Így kezeld

Nemcsak a bőrünk, az ajkaink is le tudnak égni, ami rendkívül kellemetlen érzést okozhat. Ahogy a leégés esetén bárhol, úgy itt is az a fontos, hogy minden bőrfelületet megvédjünk a káros UV-sugaraktól.

Nyilvánvalóan a nap UV-sugarai az elsődleges okozói a leégett ajkaknak, de van néhány biológiai aspektus, ami még érzékenyebbé teszi azokat. Az ajkak sokkal hajlamosabbak a leégésre, mint az arc és a test többi része, mivel sokkal érzékenyebbek, és kevesebb bőrréteggel rendelkeznek, mindössze három-hat sejtréteggel, míg máshol 16 réteg van, magyarázza Dr. Marnie Nussbaum bőrgyógyász.

Az ajkak bőrsejtjei nem tartalmaznak keratin fehérjét sem, ami jellemzően hidratáltan tartja a bőrt. Ez gyengíti az ajak bőrének védőgátját, így az kevésbé véd az UV-sugárzással szemben. Továbbá az ajkak nagyon kevés, a napfény ellen természetes védelmet nyújtó melanin bőrpigmentet tartalmaznak, ráadásul a test egy olyan részéről beszélünk, amely állandóan ki van téve a napnak. Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy az ajkak sokkal érzékenyebbek a napsugárzás okozta károkra és égési sérülésekre.

A leégett ajkak jelei

Elég nehéz nem észrevenni az ajkak leégését, mivel az mindenképpen kellemetlen érzés, ha nem egyenesen fájdalmas. Az ajkak pirosabbnak és duzzadtabbnak tűnhetnek, forrónak érezhetők, és lehet szúró, égő vagy feszítő érzés.

Súlyos égési sérülés esetén hólyagok is keletkezhetnek az ajkakon, apró, fehér, folyadékkal teli dudorok formájában. Az UV-sérülés gyulladást okoz a bőrben, és ha elég sok van belőle, akkor folyadék gyűlik össze. Ha hólyagosodás lép fel, az másodfokú égésnek számít.

Kezelés

A leégett ajkak kezelésére több gyógymód is alkalmazható:

  • Hideg borogatás: Alkalmazzunk hideg borogatást, amint csak tudunk, és ismételjük meg olyan gyakran, amilyen gyakran csak szükséges. Amint felmelegszik, cseréljük le egy másikra. A hideg víz itt is hatásos, de kipróbálhatjuk a hideg, alacsony zsírtartalmú tejet is. Áztassunk be egy mosdókendőt, és alkalmazzuk 15 percig. Az enzimek gyengéd hámlasztást biztosítanak, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok pedig gyulladáscsökkentő hatásúak (a teljes zsírtartalmú tej nem ideális, mivel az megtarthatja a hőt).
  • Fájdalomcsillapító: Csakúgy, mint más fájdalom- és kellemetlenségforrások esetében, egy vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő, például az ibuprofen szedése némi enyhülést hozhat, miközben csökkenti a gyulladást.
  • Hidratáló ajakbalzsam: Fontos, hogy pótoljuk az ajkak nedvességtartalmát, és megakadályozzuk, hogy még jobban kiszáradjanak. Kifejezetten hasznosak lehetnek a sheavajat, az aloe verát és ceramidokat tartalmazó készítmények.
  • Tilos a piszkálás: Nem a legokosabb ötlet a leégett testet piszkálni, lehúzni a hámlott bőrdarabkákat, és ugyanez a tanács vonatkozik a leégett ajkakra is. Kerüljük a hólyagok kipattintását vagy piszkálását, mivel ez potenciális fertőzéshez és hegesedéshez vezethet.
  • Hidratáltság: A sok víz fogyasztása a folyadékpótlás elősegítése érdekében szintén jó ötlet. Így minimálisra csökkenthetjük a kellemetlenségeket fokozó szárazságot.

Megelőzés

Mint mindig, ha leégésről van szó, a megelőzés a legfontosabb. Ezek a következők lehetnek:

  • Védőruházat: Egy olyan kalap, amelynek karimája elég széles ahhoz, hogy védje az egész arcot, beleértve az ajkakat is, nagyszerű választás.
  • Napsütés elkerülése: Ideális esetben próbáljuk meg elkerülni a közvetlen napfényben való tartózkodást délelőtt 10 és délután 3 óra között, amikor az UV-sugarak a legerősebbek. Ha mégis kint vagyunk ebben az időszakban a szabadban, fokozottan ügyeljünk a védelemre.
  • Fényvédős ajakápoló: Keressünk széles spektrumú, legalább SPF 30-as védelmet nyújtó készítményt. Jobb, ha olyan balzsamokat vagy stifteket használsunk amelyek matt felületűek, mivel minden fényes vonzza a napsugarakat.
  • Újrakenés: Mint minden napvédő krém esetében, az SPF-védelmet nyújtó ajakápoló termékek újbóli használata elengedhetetlen, talán még inkább, mint valaha. Állandóan eszünk, iszunk és törölgetjük a szánkat, melyek mind nagyon könnyen eltávolíthatják a fényvédő krémet. Igyekezzünk kétóránként, illetve evés vagy ivás után újra bekenni magunkat.

Nyitókép: Shutterstock