Egy piros bikinis nő szalmakalappal takarja az arcát napozás közben

A túl sok napozás hazavághatja a fogyókúrád — ezt teszi a sugárzás​

A napsugárzás több szempontból is befolyásolja az emberi szervezet működését, viszont ezalatt nem csak a bőr barnulását és a fokozott izzadást kell érteni. Egy kutatás szerint a nyári napfény akár a diétát is nehezítheti, ugyanis nagyobb étvágyérzetet eredményez.


Fontos megjegyezni, hogy a napsugaraknak számos jótékony hatása van. Többek között hangulatjavító endorfinokat szabadít fel, csökkenti a vérnyomást, csonterősítő D-vitamint visz a szervezetbe, valamint minimalizálja a szívbetegségek kockázatát is. Mindazonáltal ez a bőrrák egyik elsőszámú okozója, valamint az UVB sugarak a bőr öregedéséhez és felszíni károsodásokhoz vezetnek.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói egy új szempontot vizsgáltak, mégpedig, hogy a nyári hőség és az erős napsütés miként befolyásolja a férfiak és a nők étvágyát. 3 ezer résztvevő együttműködésének köszönhetően készült el a tanulmány, az alanyok között pedig 25 és 64 év közötti felnőttek voltak. Kezdetnek az egyének egy évre vonatkozó táplálékbeviteli jelentéseit írták össze, majd táblázatba foglalták a nemek átlagos havi testmozgását és az abból következő energiafogyasztásukat.

Egy strandi b\u0171v\u00e9 felszolg\u00e1l\u00f3ja hamburgert visz az asztalokhoz

Fotó: Shutterstock

Az eredmények kimutatták, hogy a férfiak átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztanak nyáron, mint a hidegebb hónapokban. Ez a jelenség a nőknél nem volt megfigyelhető az Eating Well cikkében leírtak alapján. A tesztelések folytatásaként a kutatók öt 18 és 55 év közötti férfit és ugyanennyi nőt vontak be, majd mindannyiukat 25 percig UVB-sugaraknak tették ki.

A folyamat előtt és után is vérmintát vettek a résztvevőktől, így az eredmények rámutattak, hogy a férfiak esetében máshogy változtak meg az anyagcseréhez kapcsolódó fehérjék, mint az ellenkező nem esetében. Mindez az éhséghormon fokozatos növekedésének tudható be. A szakértők szerint az ösztrogén — amely az egyik fő női nemi hormon — blokkolta a nagyobb étvágyat kiváltó anyagot, ezért lehet a férfiaknál jelentősebb az eltérés.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány szerzői úgy látják, több vizsgálatra van szükség a témakörben, melyek során változatosabb, valamint nagyobb csoportot kell elemezniük. Mindezek mellett az is előrelépést jelenthet a jövőben, ha az alanyok számontartanák a szabadban töltött idejüket napi szinten, ugyanis a belső terekbe kifejezetten kevesebb UVB-sugárzás éri őket.

Nyitókép: Shutterstock