Egy mérőszalag egy villára feltekerve

Ezeket a szokásokat felejtsd el, ha hasból szeretnél fogyni

A lapos has eléréséhez sok edzés és kemény diéta szükséges. A jó szokások kiépítése mellett el kell engedni azokat, melyek nehezíthetik a fogyást, éppen ezért alábbi tippjeinkben összeszedtünk nyolc káros berögződést, melyeket leküzdve közelebb kerülhetünk célunkhoz.


1. Késő esti étkezés

Az emberi szervezetnek nap közben nagyobb szüksége van a tápanyagokból kinyert energiákra, így akkor kell bejuttatni őket a szervezetbe. Lefekvés előtt, ha minél korábban intézzük el a vacsorát, több időnk van felhasználni az energiamennyiséget, így kisebb az esély arra, hogy hasi zsírként felhalmozódik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy éhesnek kell maradni reggelig, hanem kevesebb kalóriaszámú nasit kell választani akkorra.

2. Stressz figyelmen kívül hagyás

A folyamatos stressz és az érzelmek elnyomása megnehezíti a zsír lebomlását és a helyes étkezés, valamint az edzésekre irányítható lendület megtartását is. Éppen ezért mindenkinek célszerű kialakítani egy saját öngondoskodási tervet a nyugalom megtartásához és a problémák kezeléséhez.

3. Mozgás elhanyagolása

Egy anyuka a gyermekeivel s\u00e9t\u00e1l a term\u00e9szetben

Fotó: Unsplash/Juliane Liebermann

Minden jó diéta mellé be kell társítani egy kis testmozgást a tökéletes eredmény eléréséhez. A napi szintű ülőmunka nem készteti elmozdulásra a felhalmozódott zsírmennyiséget. Az ügyben heti pár alkalom edzés, valamint sétálás és túrázás is segíthet, amennyiben minden nap pár percig is csinálja az ember.

4. Alvás elmulasztása

Az általános 7-8 óráig elhúzódó alvás kevesebb sóvárgást eredményez másnapra, így könnyebb betartani a fogyókúrát. A nagyobb étvágy mellett a kialvatlanság megemeli az emberek stressz-szintjét, ez pedig egy korábbi pontban felsorolt indokok miatt nehezíti a hasi zsírtól való megszabadulást.

5. Túl sok cukor bevitele

A természetes cukrok mértékkel jók az emberi szervezetnek. Amennyiben túl sokat visz be valaki a szervezetébe, akkor sokkal nehezebbé, szinte lehetetlenné válik a fogyás. A probléma, hogy nagyon sok olyan — minden nap fogyasztott — táplálékban vannak halmozott cukrok, melyekről nehéz lemondani. Ilyenek lehetnek a müzliszeletek vagy a kenyérfélék is.

„Különböző tanulmányok megállapították, hogy a nagy mennyiségű fruktóz növelheti a hasi és májzsírt. Édesszájúságunkra gyors megoldás lehet, ha alacsony cukortartalmú gyümölcsöket fogyasztunk, mint például szeder, eper, mézédes és őszibarack, vagy megfontolunk néhány alacsony szénhidráttartalmú desszertreceptet"

— olvashatjuk az Eating Well cikkében.

6. Összetett szénhidrátok elfelejtése

A kenyér, a rizs, a tészta és a sütemények túlzott fogyasztása növeli a hasi zsírszövetet. Fogyáshoz tápanyagokban és rostokban gazdag szénhidrátodat kell elsődlegesen fogyasztani. A túl sok finomított szénhidrát hajlamos hirtelen megemelni a vércukor szintjét, majd azonnal lecsökkenteni azt. Ez a folyamat sóvárgást képes kiváltani, mely könnyedén csalónapokhoz vezethet.

7. Túl sok ivás

Egy csoport tagjai alkohollal koccintanak egym\u00e1ssal

Fotó: Unsplash/Andra C Taylor Jr

Lehet akármennyire odafigyelni az étkezésre és a sportra, ha az alkoholfogyasztási szokások nem változnak. Az ital zsigeri zsírokat eredményez és rosszat tesz az izomépítésnek is. Fogyókúra esetén érdemes teljesen letenni a poharat, vagy olyan típusokat választani, mint a fehér száraz bor, vagy a tequila.

8. Mesterséges édesítőszerek túlzott használata

A mesterséges édesítőszerek igazából hatalmas csapdák, mivel megzavarják a bélrendszert és az agyi működést is. Az elme azt az információt kapja, hogy valami édeset kapott, ennek ellenére a kalóriák nem jutnak be akkora mennyiségben a szervezetbe. Az ilyen anyagok helyett jobb választás a hagyományos cukor vagy egy kanál méz.

Nyitókép: Unsplash/Diana Polekhina