Piszkos 12: Ezek a zöldséges és gyümölcsök a legmérgezőbbek
Azt eddig is tudtuk, hogy a nagyipari termelés során vegyszerekkel permetezik a zöldségeket és gyümölcsöket, azonban nem mindet egyformán: az idei friss "dirty dozen"-lista a jelenleg kapható 12 leginkább méreganyaggal átitatott terményt gyűjti össze. Mutatjuk, melyek azok, és azt is, hogyan fogyasszuk őket, hogy biztonságosak legyenek.
A nagyobb hozam, a szebb külső és persze leginkább a kártevők elleni védekezés miatt is permetezik annyit a gabonákat, a zöldségeket és a gyümölcsöket.
Az amerikai Environmental Working Group minden évben közzéteszi az aktuális "Dirty Dozen"-t, azaz azoknak a terményeknek a listáját, amelyek a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vegyszereket még akkor is, amikor a polcra kerülnek. Ugyan komolyan szabályozva van, hogy a gazdák milyen anyagokkal permetezhetik a növényeiket (és az EU-s szabályok az amerikainál is szigorúbbak), azonban még ezek is az emberi szervezetbe jutva nagy károkat tudnak okozni, legfőképp hosszú távon. Valamennyire minden pucolás nélkül fogyasztott fajtában jelen vannak ezek a vegyszerek, ám nem mindegyikben egyforma koncentrációban, néhány közülük kiemelkedően magas koncentrációban tartalmazza őket.
A listát a tavalyi év után ismét az eper vezeti, de a többi is csupa közkedvelt zöldség és gyümölcs.
Íme, piszkos tizenkettő:
Fotó:Justus Menke/Unsplash
1. Eper
2. Spentó
3. Kelkáposzta, fodros kel és mustárlevél
4. Nektarin
5. Alma
6. Szőlő
7. Kaliforniai- és csípős paprikák
8. Cseresznye
9. Őszibarack
10. Körte
11. Zeller
12. Paradicsom
Mit tehetünk?
Azért is hasznos ez a lista, mert legalább látjuk, mit érdemes elkerülni a boltokban. Szinte mindenféle terményekből elérhető bioverzió, amelyek ugyan drágábbak, de ezekben az esetekben érdemes inkább ezt vásárolni. De jó ötlet termelői piacokon is vásárolni, a hazai gazdák ugyanis általában jóval kevesebb káros szert alkalmaznak, ráadásul az eladótól még érdeklődhetünk is ezekről. Ha pedig a szupermarket polcainál tanakodunk, hogy mit vigyünk haza, inkább részesítsük előnyben azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket meg tudunk pucolni (avokádó, banán, répa, alma). Ha pedig mégis a fenti lista tagjaira fáj a fogunk, minden esetben nagyon alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, és ha lehet, egy csak erre a célra használt kefével/dörzsis szivaccsal sikáljuk át őket. Fejes saláták, káposzták esetében pedig soha ne együk meg a külső rétegeket.
Nyitókép: Jan Landau/Unsplash
- E 2 gyümölcs gyorsan fellendítheti a fogyókúra eredményeit - IN ›
- Ez az 5 legmagasabb cukortartalmú gyümölcs - IN ›
- Egészséges a szárított gyümölcs? Ezt mondják a szakértők - IN ›
- 10 keserű étel, amely javítja a bélrendszer egészségét - IN ›
- Ez a világ 5 legdrágább zöldsége - IN ›
- Trükk: könnyen növelhetjük gyümölcs- és zöldségbevitelünket - IN ›
- Milyen gyümölcsökkel lehet betartani a fogyókúrát? - IN ›