Ez az 5 legmagasabb cukortartalmú gyümölcs
A gyümölcsök természetes cukrot, úgynevezett fruktózt és rostokat tartalmaznak, emellett hidratálnak – a legtöbb gyümölcs 90 százalékban vízből áll. A rostok jelenléte segíti lelassítani a fruktóz felszívódását a bélből a vérbe, ami azt jelenti, hogy egy alma elfogyasztása után kevésbé emelkedik a vércukorszint, mint mondjuk egy sütemény esetében.
Természetesen, mindent túlzásba lehet vinni, a gyümölcsfogyasztást is. Ha nagyon nagy mennyiségbű gyümölcsöt eszünk minden nap, idővel megemelheti a vércukorszintet. Ezt különösen érdemes figyelembe venni az inzulinrezisztenciában (IR) vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, akik az egészséges vércukorszint fenntartására törekszenek.
Persze, senkinek sem kell kihagynia a gyümölcsöt az étrendjéből, még akkor sem, ha a fent említett betegségek valamelyikében szenved, de a mérték nagyon fontos, valamint az is, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely gyümölcsökben a legmagasabb és a legalacsonyabb cukortartalom. Most a legmagasabb cukortartalmú gyümölcsöket mutatjuk be a vince.hu gyűjtése alapján.
Narancs
Egy nagyobb narancs 17 gramm cukrot tartalmaz, ettől függetlenül nagyon hasznos gyümölcsről beszélhetünk: az immunrendszert támogató C-vitamin napi értékének több mint 100 százalékát, valamint 4,5 gramm rost bevitelét biztosítja.
Banán
Egy nagyobb banán körülbelül 24 gramm cukrot tartalmaz. Érdemes egy egészséges zsír- vagy fehérjeforrással párosítva fogyazstani, ha szeretnénk egyensúlyban tartani a vércukorszintünket.
Cseresznye
Bár kifejezetten magas a cukortartalma ha viszont egyszerre csak egy fél csésze cseresznyét fogyasztunk, a cukordózist körülbelül 10 grammra csökkenthetjük.
Mangó
Egy kis tál mangó 23 gramm cukrot tartalmaz, miközben a napi C-vitamin-szükséglet kétharmadát is biztosítja. Magas cukortartalom miatt viszont egy fél csészényi adag is elég lehet a trópusi gyümölcsből.
Gránátalma
A gránátalma rendelkezik a legmagasabb cukortartalommal: 1 csésze lédús mag közel 24 gramm cukrot tartalmaz. A gyümölcs azonban tele van hosszú életet biztosító antioxidánsokkal, például antociánokkal (ez adja a színét). Itt is érdemes fél csészényi adagot fogyasztani csak belől egy nap, valamint jó minőségű fehérjeforrásokkal kombinálni, hogy ne csak szénhidrátot együnk.
Nyitókép: Unsplash / Brooke Lark
- A 6 legjobb szívbarát diéta - IN ›
- A klímaváltozás miatt eltűnhet a boltokból az avokádó - IN ›
- 10 keserű étel, amely javítja a bélrendszer egészségét - IN ›
- Ez a világ 5 legdrágább zöldsége - IN ›
- Itt az avokádóőrület vége? Mutatjuk, mivel helyettesítik az éttermek - IN ›
- Halálos tények a grépfrútról - IN ›