egy nő fényvédő krémet ken az arcára a vízparton

Fényvédő krém koktél? − a bőrgyógyász szerint jobb, ha elkerülöd

Bár tudjuk, hogy minden egyes nap kellene magas fényvédő faktorral ellátott naptejet használnunk, nehéz nem elkeseredni a fehér fénytől, amit a bőrön hagy. Az SPF koktélozásról már hallottál?


Mint manapság a legtöbb dolog, ez a szépségtrend is a TikTok-on kezdődött, és azt mutatja, hogy az emberek kedvenc fényvédő krémünket összekeverik egy másik termékkel, például alapozóval vagy fedőfestékkel, és ezt a „koktélt" viszik fel a bőrükre − írja a Glamour.

Paintedbyspencer videóját például már több mint 2 milliószor nézték meg − ő a fényvédő krémjébe keveri a folyékony korrektort, hogy megszabaduljon a fehér fénytől. Bár az ötlet elméletben jól hangzik, egy szakértő figyelmeztet, hogy valójában elég veszélyes lehet.

Soha ne keverj semmit a naptejedbe, mivel a naptejek nagyon gondosan vannak összeállítva, hogy erős filmréteget képezzenek a bőrödön, és optimális védelmet nyújtsanak

− mondja Daniel Isaacs, a Medik8 kutatási igazgatója.

Ha bármit belekeversz, az befolyásolhatja a filmképződést és a fényvédő krém bőrhöz tapadását, ami negatívan befolyásolhatja az SPF szintjét. Ezáltal a bőr védtelen maradhat a napsugárzástól, és sebezhetővé válik a leégés és a nap bőröregítő hatásaival szemben.

@paintedbyspencer BOO! 👻 Is your sunscreen having you look like a GHOST?! Try adding in a touch of your liquid or cream bronzer to help eliminate that “white cast” effect! 🤗 I prefer this method of adding in a TINY amount of a deeper-tone pigment rather than a pigment that’s closer to my skintone, such as foundation, which would require more product to achieve this effect and in return, further dilute the sunscreen. Although some say that mixing in ANY product will “destabilize” the sunscreen, but if that’s the case, couldn’t the same be said if we were to apply sunscreen like usual, on top of our other skincare, and then add our foundation, concealer, bronzer, etc on top? Wouldn’t the formulas mesh together anyway? So interesting to me! What do you think? 🤷🏻‍♂️ #sunscreen #makeuphacks #makeuptutorial #makeup #paintedbyspencer ♬ original sound - SPENCER

Éppen ezért a fényvédőt mindig a sminkelés előtt kell felvinni, és megfelelően be kell dörzsölni a bőrbe, hogy az felszívódjon, mielőtt bármilyen sminkelési rutinnal folytatnánk. Érdemes ezt 20 perccel indulás előtt megtenni, majd ezt követően kétóránként megismételni.

Isaac azt javasolja, hogy a fényvédő krémet a bőrápolás utolsó lépéseként alkalmazzuk, és hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt sminket kenünk rá.

Egy másik TikTok-fiók, a Dr Sam's Skincare szintén az SPF-koktélozás elkerülésére int, mivel az felhígíthatja a fényvédőt.

Ez az a bosszantó szokás, amikor fogunk egy tökéletesen jó fényvédőt, és összekeverjük valami nevetséges dologgal, például egy szérummal vagy az alapozóval. A fényvédő olyan, mint egy shot, amit úgy terveztek, hogy egyenesen kell bevenni, és nem hígítva, a maximális hatás érdekében

− mondta.

A napozás a bőrrák vezető oka, és a legjobb módja a megelőzésnek az, ha legalább 30-as faktorú fényvédő krémet viselsz. Szánj néhány percet arra, hogy a naptej beszívódjon, mielőtt folytatnád a napod!

Nyitókép: Shutterstock