Páciens bőrét nagyítóval vizsgáló bőrgyógyász

30 évesen bőrrákban halt meg az influenszer - Mit kell tudni a betegségről?

Patricia Rite spanyol influenszer április 16-án bekövetkezett halálát megelőzően a közösségi médiában folyamatosan dokumentálta bőrrákkal folytatott küzdelmét, amelyet négy évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála, miután orvoshoz fordult egy anyajegy eltávolítása miatt.


Rite 2020 decemberében az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében beszélt arról, hogy másfél évvel korábban bőrrákot diagnosztizáltak nála, és azt hitte, megszabadult tőle, mielőtt az orvosok közölték vele, hogy áttétet találtak a jobb tüdejében és a mirigyeiben. Az influenszer négy év betegség után idén áprilisban meghalt.

A bőrráknak két fő típusa van: a nem melanomás és a melanomás bőrrák. A Cancer Research UK szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 156 000 új, nem melanoma bőrrákos eset fordul elő, ami naponta 430-nak felel meg.

A melanoma bőrrák az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, és a 75 év felettiek körében mindkét rákos megbetegedés előfordulási aránya magasabb. Egy 2021-es felmérés szerint a melanoma előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évi háromezerre tehető.

Dr. Thomas Tull, a londoni Cadogan Klinika bőrgyógyász szakorvosának elmondása szerint a bőrrák különböző típusainak előfordulási gyakorisága eltérő.

„Az Egyesült Királyságban a bőrrák leggyakoribb típusa a bazálsejtes karcinóma, amely a bőrrákos esetek körülbelül 75%-át, azaz évi 100 000 esetet tesz ki. A melanoma a bőrrák egyik legsúlyosabb típusa, de kevésbé gyakori, évente körülbelül 16 000 esetet diagnosztizálnak az Egyesült Királyságban. Több tényező is hozzájárul a bőrrák kialakulásához, ezek közé tartozik a napozás, a bőrtípus, az életkor és a mögöttes egészségügyi állapotok. A bőrrák egyik fontos oka az ultraibolya (UV) fény, amelyet a napozás vagy a szoláriumozás okoz. Ez károsítja a bőrben lévő DNS-t, és a bőrrák kialakulásához vezet.”

Dr. Adam Friedmann, a londoni Stratum Bőrgyógyászati Klinikák bőrgyógyász szakorvosa szerint a napozás a bőrrák fő oka, és még a rövid ideig tartó napozás is károsíthatja a bőrrétegeket és az anyajegyeket.

„Az akut égési sérülések rövid ideig tartó epizódjai (különösen gyermekkorban) növelik a melanoma kockázatát. Az évekig tartó krónikus napozás a nem melanomás rákok (bazális és laphámrák) kockázatának növekedését adja”

– magyarázza.

Friedmann szerint öt olyan dolog van, ami növelheti a bőrrák kockázatát:

  • Ha világos a bőrünk, és könnyen leégünk a napon
  • Túlzott napozás, különösen, ha a szabadban dolgozunk
  • Rosszindulatú melanoma előfordulása a családban
  • Ha sok anyajegyünk van
  • Immunrendszeri problémák vagy immunszuppresszív gyógyszerek szedése.

A bőrrák első jelei és tünetei

A bőrrák leggyakoribb jelei a következők:

  • Nem gyógyuló sebek
  • Nem gyógyuló fekély
  • Egy csomó a bőrön, amely lehet kicsi, lassan növekvő, fényes, rózsaszínű vagy vörös
  • Vörös foltok a bőrön, amelyek viszkethetnek
  • Egy szeplő vagy anyajegy elváltozása – ez összefüggésbe hozható a melanómával
„A nem melanomás bőrrákok általában lassan fejlődnek ki vagy terjednek, míg a melanoma sokkal agresszívabb lehet, és ezért nagyobb veszélyt jelent. Mindig érdemes szemmel tartani a bőrön lévő anyajegyeket, mivel a rosszindulatú melanoma jelei általában az anyajegyek megjelenésének változásaként jelentkeznek”
– mondja Friedmann.

Hozzáteszi, hogy a legtöbb anyajegy teljesen ártalmatlan, de fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bőrünket, hogy a méretben, alakban vagy színben bekövetkező változásokat idejekorán észrevegyük.

„Az anyajegyek jellemzően barna színűek, bár lehetnek sokkal sötétebbek is, vagy akár bőrszínűek is. Az anyajegyek viszketését, vérzését vagy kérgesedését is keresse, amelyek annak a jelei, hogy időpontot kell foglalnia, hogy anyajegyeit bőrgyógyász szakorvos ellenőrizze. Lehetnek laposak vagy domborúak, érdesek vagy simák, és némelyikből szőr is nőhet.”

Az anyajegyek ellenőrzése során Friedmann azt javasolja, hogy az úgynevezett ABCDE-módszert alkalmazzuk, és ha ez érvényes, akkor ellenőriztessük le az anyajegyeinket:

A: Asymmetry (Aszimmetria)– az egyik fele nem egyezik a másik felével

B: Borders (Határok) – az anyajegye k határai egyenlőtlenek.

C: Colour (Szín) – az anyajegy különböző színű (barna, barnásbarna vagy fekete).

D: Diameter (Átmérő) – az anyajegy nagyobb, mint egy ceruzaradír.

E: Evolution (Fejlődés) – az anyajegy mérete, alakja, színe, magassága vagy új jellemzője változik.

A bőrrák megelőzésének fő módja a kumulatív UV-fénynek való kitettség csökkentése Tull szerint, amely úgy érhető el, hogy a napon óvatosan viselkedünk: kalapot hordunk és eltakarjuk a fedetlen bőrt, magas fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptejet használunk, és 11 és 15 óra között kerüljük a napfényt. A szolárium nagy dózisú UV sugárzást bocsát ki, ezért kerülendő.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock