Természetben, tóba lógó stégen ülő nő

Ezek azok a helyek, melyek a legboldogabbá teszik az embereket

A festői, világos, tágas kilátással rendelkező területek lehetővé teszik, hogy az elme helyreállítsa önmagát, és boldoggá tegyenek minket.

Az emberek boldogabbak a szebb környezetben a kutatások megállapítása szerint. Ez nem csak a természetre vonatkozik, úgy tűnik, boldogabbak vagyunk a városok karakteres területein is.

A tornyok, templomok és házak ugyanolyan boldoggá tehetik az embereket, mint a tavak, ösvények és folyók. A szép látvány, akár természetes vagy ember által alkotott, lehetővé teszi az elme számára, hogy regenerálódjon.

A festői, világos, tágas kilátással rendelkező területek segítenek az elmének helyreállni.

A megállapítás egy korábbi tanulmányra épül, amely szerint az emberek egészségesebbnek is érzik magukat a szebb helyeken.

Dr. Chanuki Seresinhe, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, hogy az emberek valóban boldogabbak a festői környezetben, még akkor is, ha számos változót, például az időjárás lehetséges hatásait és az egyén által végzett tevékenységet is figyelembe vették.

„Fontos, hogy megmutatjuk, hogy nem csak a vidékkel áll fenn ez a kapcsolat: a beépített területek, amelyek karakteres épületekből vagy hidakból állhatnak, szintén pozitív kapcsolatban állnak a boldogsággal. Ezért ez a kutatás hasznos lehet a városaink és városnegyedeink tervezése során hozott döntések tájékoztatásában, amelyek hatással vannak az emberek mindennapi életére.”

Helyek tanulmányozása, melyek boldoggá tesznek minket

Az eredmények egy több mint 15 000 ember bevonásával készült tanulmányból származnak, akik közel egymillió fotót értékeltek szépségük alapján.

Az adatokat a különböző helyeken élő emberek boldogságáról szóló jelentésekkel kombinálták, melyeket a Mappiness nevű iPhone-alkalmazásból gyűjtöttek össze. Ezzel az alkalmazással az emberek naponta többször is beszámolnak a boldogságukról.

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek boldogabbak voltak, ha szebb helyeken jártak.

Seresinhe elmondta, hogy a figyelem helyreállításának elmélete szerint a figyelmünket kevésbé igénylő helyszínek lehetővé teszik, hogy kevésbé legyünk fáradtak, jobban tudjunk koncentrálni, és így talán még kevésbé ingerlékenyek is.

„Az ilyen helyreállító környezeteket gyakran a természethez társították, és ezzel szemben elképzelhető, hogy egy nyüzsgő városi környezet, mint például a New York-i Times Square, teljes figyelmünket követeli. Úgy találjuk azonban, hogy a festőibb, széles kilátással és kevesebb zavaró tényezővel rendelkező utcák is helyreállító környezetként működhetnek. A szebb beállítások hosszabb ideig fenntarthatják az érdeklődésünket is, ezáltal blokkolva a negatív gondolatokat.”

Nyitókép: Shutterstock