Barna bodyt viselő, világ háttér előtt ülő nő

A bőröd szuperhős: Hogyan támogasd a tested legnagyobb szervét?

A bőr messze nem csak szép, hanem döntő szerepet játszik a szervezet káros dolgokkal szembeni védelmében és a testhőmérséklet szabályozásában. De mit is tud valójában a bőrünk, és hogyan ápolhatjuk a legjobban ezt a szuperhős szervet?

A bőr testtömegünk körülbelül 15 százalékát teszi ki, és többféle célt is szolgál.

Egy szervcsapat része, amely együtt dolgozik, mondjaDr. Barry Goldman, a New York-i Cornell Medical Center magán bőrgyógyásza.

„Nem tekinthetjük a bőrt egyszerűen olyasvalaminek, ami beburkolja vagy eltakarja a testet. Ez egy fontos és alapvető fontosságú szervrendszer, amely összetett és számos szerepe van”

– fogalmaz Dr. Kemunto Mokaya bőrgyógyász.

A bőr egy szuperhős szerv, mivel:

 • immunitást biztosít
 • a belső testrészeket és funkciókat takarja és védi
 • izzadságot bocsát ki
 • D-vitamin szintetizálására képes
 • melanin állít elő
 • lehetővé teszik számunkra, hogy tapintás útján különbséget tegyünk a textúrák, hőmérsékletek és egyéb dolgok között

Megvéd minket a betolakodóktól

Az epidermisz, a bőr legfelső rétege, egyfajta frontvonal, amikor testünket védjük a káros külső erőkkel, például a vírusokkal szemben. Az ép bőr megakadályozhatja, hogy a kórokozók megvethessék a lábukat, és a baktériumok és vírusok mélyebbre hatoljanak a bőrbe, és fertőzést okozzanak. Ha még be is jutnak azonban, a bőr akkor is tovább harcol.

Egy 2020-as áttekintés szerint a bőrsejtek összefognak és immunjelzéseket szerveznek, hogy segítsenek a szervezetnek a kórokozók elleni védekezésben és támadásban.

„A test fehérvérsejtjei folyamatosan keringenek a bőrön keresztül, immunfelügyeletet végezve”

– mondja Goldman.

A bőrben megtalálható epidermális keratinociták olyan sejtek, amelyek antibakteriális, gombaölő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező fehérjéket és peptideket hoznak létre. A faggyúmirigyek olajat is kiválasztanak, amely egy újabb védőréteget ad az idegen anyagokkal szemben, ráadásul puhán tartja a bőrt.

Felszabadítja az izzadságot

Az izzadság segít hűteni a bőrt, és megakadályozza a test túlmelegedését. Az izzadás kétféle mirigytípuson keresztül történik. Az úgynevezett ekkrin mirigyek a test nagy részét beborítják, és a bőr felületére nyílnak. Az apokrin mirigyek a szőrtüszőbe nyílnak, és a fejbőrön, a hónaljban, valamint az ágyékon találhatók.

Az, hogy a szervezet képes-e kiizzadni a méreganyagokat, vita tárgyát képezi. Egy 2016-os tanulmány szerint a nehézfémek szintje alacsonyabb volt azoknál az egyéneknél, akik rendszeresen sportoltak.

D-vitamint szintetizál

Ha a bőr napfénynek van kitéve, D-vitamint termel. Utóbbi többféle célt szolgál a szervezetben, egy 2015-ös felülvizsgálat szerint a következőket:

 • a csontok egészsége
 • bőrrák elleni védelem
 • az immunrendszer működése
 • pikkelysömör kezelése
 • atópiás dermatitisz kockázatának és súlyosságának csökkenése

Melanint tartalmaz

A felhám melanint, egy olyan pigmentet tartalmaz, amely meghatározza az egyén bőrszínét. Minél több melanin van a bőrben, annál sötétebb a bőrszínünk.

A melanin sokkal többet tesz annál, hogy meghatározza a bőr színét, például a Nap UV-sugárzása ellen is védelmet nyújt. Ezek a sugarak felelősek a leégésért, a bőrrák idő előtti öregedéséért, a csökkent kollagén termeléséért, a bőr rugalmasságának csökkenéséért

Hogyan ápoljuk a bőrünket?

Rengeteg bőrápolási terméket megtalálni a piacon, amik között nehéz eligazodni néha. A szakértők szerint azonban vannak egyszerű módszerek a bőr ápolására.

Egyes bőrgyógyászok szerint igaz a mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel”, legalábbis ami a bőrápolás kérdését illeti.

Mokaya a következő élelmiszerekben gazdag ételeket ajánlja:

 • antioxidánsok, beleértve a sötét, leveles zöldeket, a spenótot, a kelkáposztát és a bogyós gyümölcsöket, hogy ellensúlyozzák a szabad gyököket és a környezeti károkat
 • egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, mint a lazac, a dió és a chia magok, hogy erősítsék a bőr lipidgátját
 • probiotikumok, például a joghurt, és prebiotikumok, amelyek a magas rosttartalmú termékekben, például a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, a bőr barrierjének erősítése érdekében.

Emellett lehetőség szerint korlátozzuk a magasan feldolgozott és cukros ételeket.

A külső ápoláshoz szűkítsük le néhány alaptermékre a bőrápolási rutinunkat. Ezek között legyen:

 • egy jó tisztítószer, amely megfelel a bőrtípusunknak és igényeinknek
 • a bőrtípusunknak és igényeinknek megfelelő hidratáló krém
 • széles spektrumú fényvédő

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock