sliced lemon on orange table

Három gyümölcs, ami segít visszafordítani a covid utáni szaglásvesztést

Mutatjuk a legfrissebb kutatások eredményeit, mivel segíthetünk visszahozni a covid-nyirbálta szaglásunkat.


Rengeteg ember megtapasztalta a covid alatt a szaglásvesztés furcsa élményét: a kutatások szerint hét emberből hat elveszítette a szagérzékelését a betegség alatt. Ez a legtöbb esetben ideiglenes, ám sajnos sokan vannak, kb. 25%-uk, akiknek még hónapok múlva sem az igazi a szaglásuk.

Számos intenzív kutatás zajlik a post-covid tünetekkel, köztük a szaglásvesztéssel kapcsolatban, és bár hivatalos gyógymód még nincs, néhány ígéretes eredmény már született. Többek közt azt is megfigyelték, hogy az alábbi három gyümölcs rendszeres fogyasztása segít visszahívni az illatokat.

1. Szőlő

java plum on white bowl

Fotó: Anh Nguyen/Unsplash

A portugál Sogrape pincészet az aveiroi egyetemmel közösen dobta piacra „covidgyógyító" készletét, ami különböző illatmintákat tartalmaz: rozmaring, oregánó, gyömbér és mandarinhéj és a helyi Touriga Nacional szőlőfajta porított törkölye is a szagolandók közé került. A készlettel az emberek szagmemóriáját akarják aktiválni, és a kellő "gyakorlás" után ez a szaglás visszanyeréséhez vezethet.

2. Mangó

mango on cutting board

Fotó: Charles Deluvio on Unsplash

A brit University of East Anglia még most is zajló kísérletében a szaglásukat elvesztett személyeket 12 héten át intenzív A-vitamin kúrának vetik alá. Az már régóta tudott, hogy az A-vitamin hatékonyan közreműködik a hámszövetek egészségének fenntartásában, az orvosok viszont remélik, hogy a koronavírus által roncsolt szövetek regenerálását is gyorsíthatja az orrban. A mangó híresen magas A-vitamintartalommal bír, de mellette fogyaszthatunk ebből a célból sok sajtot, tojást, halat, tejet, spenótot, répát, mangót, papayát és sárgabarackot is.

3. Citrusfélék

orange fruit in white ceramic plate close-up photography

Fotó: Aliona Gumeniuk/Unsplash

Még szerencse, hogy elkezdődött a citrusszezon, ugyanis ezekkel az erős aromájú gyümölcsökkel is pozitív hatást válthatunk ki. A New York-i Mount Sinai Union fül-orr-gégészeti központ munkatársainak vizsgálatai szerint ugyan nem azonnal, de idővel sikerrel járhatunk, ha a citrom, szegfűszeg, rózsa és eukaliptusz olaját szagolgatva erősen koncentrálunk arra, hogy a vírus előtt milyen illatát éreztük ezeknek, az segíthet az idegpályák reaktiválásában.


Nyitókép: arianka ibarra/Unsplash