Egy nő narancsot szagol

A-vitaminos kezeléssel próbálják helyreállítani a koronavírus okozta szaglásvesztést

Egy friss kutatás szerint az A-vitaminos orrcseppek képesek helyreállítani a szaglásvesztést vagy a megváltozott szaglóképességet.

Az University of East Anglia (UEA) 12 hetes próbafolyamatot folytat az A-vitaminos orrcsepp kísérletezésével, amely reményeik szerint segíthet helyreállítani a szaglást, írja a BBC. Az önkéntes résztvevők közül csak néhányt kezeltek a vitaminos oldattal, de mindenkivel erős illatokat szagoltattak, például rothadt tojást és rózsát. A kutatók az ezt követő agyvizsgálatokon ellenőrzik, hogy a vitamin helyreállította-e a sérült szaglópályákat vagy a szaglóidegeket. Prof. Carl Philpott, az UEA Norwich Orvostudományi Egyetem és a James Paget University Hospitals NHS Foundation Trust vezető kutatója elmondta, azt szeretnénk megtudni, hogy megnő-e a sérült szaglópályák mérete és aktivitása a betegek agyában, az A-vitaminos orrcsepp hatására.

A szaglás elvesztése vagy megváltozása a COVID-19 gyakori tünete, bár sok más vírus, például az influenza is okozhat hasonló tüneteket. Bár a legtöbb ember néhány héten belül természetesen visszanyeri a szaglását, sokan továbbra is szaglási zavarokkal küzdenek.

A Londonban élő 29 éves Lina Alnadinál a koronavírus után parosmia, vagyis szaglászavar alakult ki, melynek következtében sok, mindenki által ismert dolog szaga megváltozott a számára. A csapvíznek például csatornaszaga, a koriandernek dezodor, míg a nő kedvenc ételének, a tojásnak égett gumiszaga van azóta.

„A szaglásodat természetesnek veszed. Elveszíteni azt pusztító volt. Drámai módon befolyásolta az étrendemet. Sok olyan étel volt, amit nem bírtam elviselni ezek után"

– mondta Alnadi.

Később a helyzet fokozatosan javulni kezdett, és a nő talált néhány trükköt, amelyek segítenek, például, ha citromot vagy chilipaprikát adott az ételekhez, máris jobb lett az illatuk.