csaladi karacsonyi vacsora

Nagy családi karácsony koronavírus idején?​ Három fontos szempont a döntéshez

Rengeteg háztartásban teszik fel mostanában a kérdést, hogy merjenek-e összeülni a rokonokkal egy nagy karácsonyi vacsorára, hiszen amellett, hogy magunkat és szeretteinket is féltjük, nem akarjuk azt, hogy egy újabb veszekedésre adhasson okot az oltottság kérdése. Megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes átgondolni a döntés során.


Az oltás nem minden

Annak ellenére, hogy a védőoltás elérhető és a korlátozások sem olyan szigorúak, a vírushelyzet még mindig jelen van a mindennapjainkban. Az újabb variációk ellen nem teljesen véd a vakcina, ezért a nagy tömeg veszélyt jelenthet ránk és mindenki másra. Különböző okok miatt rengetegen nem oltatják be magukat, az ilyen szituációk pedig nehezíthetik a döntést, hogy vajon érdemes-e közös ünneplést szervezni a rokonokkal. Hiszen még a védettek számára is veszélyt jelenthet olyan emberek társaságában tartózkodni, akik hordozhatják a vírust.

"Gondolj az oltásra úgy, mint egy nagyon jó esőkabátra. Ha kimész a szitáló esőbe, valószínűleg védett leszel, és nem ázol meg. De ha zivatarba sétálsz, akkor nagyobb az esélye, hogy a nagyon jó esőkabát ellenére is elázol."

— mondta a CNN orvosi elemzője, Dr. Leana Wen.

Döntéshozásnál érdemes figyelembe venni orvosi és társadalmi szempontokat. Első lépésként vizsgáld meg azt az egészségügyi kockázatot, amivel te és szeretteid szembesültök. Amennyiben be vagytok oltva, nincsen köztetek krónikus betegek és egyéb óvintézkedésekre is odafigyeltek, akkor meglehetősen kicsi az esély arra, hogy kórházba kerüljetek.

Mi történik, ha te vagy a házigazda?

Ebben az esetben a te felelősséged, hogy a kellő óvintézkedéseket megtedd, és lefektesd az alapszabályokat. Az otthonodban mondhatod, hogy viseljenek maszkot és fertőtlenítsék a kezüket belépéskor, másoknál viszont neked kellene alkalmazkodnod az ő elvárásaikhoz.

arcmaszk haszn\u00e1lat\u00e1ra k\u00f6telez\u0151 t\u00e1bla

Fotó: Unsplash/Waldemar Brandt


Amennyiben mások lakásában maszkban szeretnéd tölteni az ünnepet, akkor szembe kell nézned azzal, hogy valaki ezt rossz néven veheti, és esetleg vitát kezdeményez. Neked kell eldöntened, hogy tudod-e kezelni ezt a szituációt, amennyiben nem, nyugodtan mondhatsz nemet a meghívásra.

Sokan ott rontják el, hogy azt hiszek ilyen életkörülmények között is a társadalmi elvárások az elsődlegesek, pedig az egészség megőrzése sokkal fontosabb mindenki számára.

Mi a legbiztonságosabb módja a találkozásnak?

A hosszú karanténidőszak során biztosan lettek olyan barátok és családtagok, akikkel régen találkoztál, és akik miatt megéri kockáztatni. A szakértők szerint a legbiztonságosabb a szabadban tartani az összejövetelt, de a téli hideg beköszöntével nem igazán lehet eltölteni egy karácsonyi ebédet kültéren.

Marad a beltéri vendéglátás. Amennyiben te vagy a házigazda, vagy a többiek hajlandóak segíteni aggodalmaid eloszlatásában, akkor kérd meg őket a maszk használatára és a kéz fertőtlenítésére. Amennyiben lehetséges, akkor három nappal az összejövetel előtt mindenki hanyagolja a társasági életet, minél kevesebb emberrel ajánlatos érintkezni, majd a nagy napon végezzenek gyorstesztet.

A biztonság a legfontosabb, utána lehet kiélvezni a viszontlátás örömét.Nyitókép: 123RF