egy nő teát iszik egy csészéből kint a természetben

Egy csipetnyi ebből az összetevőből minden teát mennyeivé varázsol

A britek jogosan állítják, hogy mesterei a tea elkészítésének. Hol máshol lenne akkora kultúrája ennek a forró italnak mint náluk? Most azonban egy meglepő felfedezés igencsak felborzolta náluk a kedélyeket.


Az ital kulturális intézménynek számít az Egyesült Királyságban, ahol becslések szerint naponta 100 millió csészével isznak belőle. Most azonban egy amerikai tudós kezdte terjeszteni, hogy megtalálta a tökéletes tea titkát. Tegyük hozzá, ezt a trükköt a britek abszurdnak tartanák. Nem másról van szó, mint a tea megsózásáról.

Michelle Francl professzor kutatása nagy port kavart az Egyesült Királyságban, és még az amerikai nagykövetségnek is be kellett avatkoznia.

Szeretnénk biztosítani az Egyesült Királyság jó népét, hogy az az elképzelhetetlen gondolat, hogy sót adjunk a brit nemzeti italhoz, nem az Egyesült Államok hivatalos politikája. És soha nem is lesz az

− közölte a nagykövetség az X-en.

Francl professzor, a pennsylvaniai Bryn Mawr College kémiaprofesszora „természetesen nem akart diplomáciai incidenst okozni”.

​Miért kell tehát sót tenni a teába?

Kiderült, hogy az ötlet nem is annyira újkeletű − az összetevőt még nyolcadik századi kínai kéziratokban is említik, amelyeket Francl professzor elemzett, hogy tökéletesítse a receptet. Az újdonság abban rejlik, hogy most vegyészként is megértette a folyamatot: a só blokkolja azt a receptort, amely a tea kesernyés ízét okozza, különösen, ha a teát párolták.

Egy csipetnyi konyhasó hozzáadása ellensúlyozza az ital keserűségét.

te\u00e1t t\u00f6lt egy n\u0151 egy \u00fcvegcs\u00e9sz\u00e9be egy kancs\u00f3b\u00f3l

Fotó: Getty Images

Ez nem olyan, mintha cukrot adnánk hozzá. Azt hiszem, az emberek attól félnek, hogy meg fogják érezni a só ízét

− tette hozzá Francl, majd arra kérte a teakedvelő briteket, hogy legyenek nyitottak, mielőtt előítéletesek lennének a kutatásaival szemben.

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mitől lesz tökéletes a csésze tea, de Francl professzor azt ajánlja, hogy a teafilterek helyett laza leveleket használ, és folyamatosan kevergeti az italt, hogy a tea jól érintkezzen a vízzel és a tejjel. Egy kis citromlé hozzáadásával pedig az ital felszínén néha megjelenő „hab" is eltávolítható.

További javaslatai közé tartozik a rövid, tömött bögrék használata, hogy a tea forróbb maradjon, valamint a bögre és a tej felmelegítése. De a legfontosabb tanácsa az, hogy soha ne melegítsük fel a vizet mikrohullámú sütőben.

Az amerikai nagykövetség mindenesetre egyelőre nem hallgat Francl professzor tanácsára, és azt mondja, hogy ragaszkodik a teakészítés „helyes módjához", azaz a mikrohullámú sütőben való elkészítéshez, míg a brit kabinetiroda kitart amellett, hogy a teát csak vízforralóval lehet elkészíteni.

Forrás: BBC News

Nyitókép: Getty Images