Kiöntött cukorba rajzolt X, mellette kockacukrok

Biztos, hogy egészségesebb az, amivel pótlod a cukrot?

A méz és a cukor egyaránt biztosítja az édességet, legyen szó süteményekről vagy egy egyszerű csésze teáról. A mézet azonban gyakran egészségesebb megoldásnak tartják. De valóban így van?


Rengeteg fajta méz kapható, amelyek mindegyike más-más virágforrásból vagy többféle virág kombinációjából származik. Az egyes típusokat általában a nektárforrásról nevezik el, ami befolyásolja az ízüket és a színüket. A cukornak is számos verzióját ismerjük, de vajon melyik az egészségesebb összességében, a méz vagy a cukor?

Az alábbiakban ennek járunk utána különböző szempontok összehasonlítása alapján.

1. Ár

Mint a legtöbb élelmiszernél, a méz és a cukor ára is változhat a minőség és a rendelkezésre álló mennyiség függvényében. Az átlagos fehér cukor nem kerül annyiba, mint a biocukor, vagy egyes cukorfajták, például a kókuszcukor vagy a nádcukor. Hasonlóképpen, a helyben készült, kis tételben, biogazdálkodóktól származó méz elkerülhetetlenül többe fog kerülni, mint a szupermarketben kapható hagyományos méz.

2. Termelés

A méz előállításának folyamata valójában egyszerűbb, mint gondolnánk. A méhek az általuk gyűjtött nektárból készítik a mézet, és azt a lépben tárolják. Amikor a méz víztartalma 17% alá csökken, a méhek lefedik a fészket, és a méz készen áll a betakarításra. A méhész később egyszerűen levágja a kupakokat, és egy centrifugális extraháló segítségével egy vödörbe pörgeti a mézet.

A cukor előállításához a cukornádszárat megmossák, levágják és kipréselik, hogy a levét elválasszák a növényi anyagtól. Hasonlóképpen a cukorrépából is kivonható lé. A levet addig forralják, amíg ki nem kristályosodik, ekkor a kristályokat centrifugával választják el a folyadéktól, így nyerik ki a nyers cukrot. Az, hogy milyen típusú cukor lesz belőle (kristálycukor, porcukor, barna stb.), meghatározza, hogy a finomítóban milyen feldolgozási eljárásokon megy keresztül.

3. Kalóriatartalom

1 teáskanál kristálycukorban körülbelül 15 kalória van. Ehhez képest 1 teáskanál mézben körülbelül 20 kalória van. A kristálycukorhoz és más cukorfajtákhoz hasonlóan a méz is hozzáadott cukornak számít, de ez a legtöbb, más édesítőszerrel ellentétben kis mennyiségben tartalmaz néhány vitamint és ásványi anyagot, például kalciumot, vasat és káliumot.

4. Glikémiás index

A glikémiás index (GI) a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek kategorizálására szolgáló rendszer az alapján, hogy ezek a szénhidrátok mennyire emelik meg a vércukorszintet egy átlagos embernél. Ez különösen hasznos azok számára, akik figyelemmel kísérik vércukorszintjüket, és arra összpontosítanak, hogy ezt a szintet egyenletesen tartsák, mint például a prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenvedők. A GI-értékeket általában három kategóriára osztják:

 • Alacsony GI: 1-55
 • Közepes GI: 56-69
 • Magas GI: 70 és magasabb

A cukor a fruktóz magasabb koncentrációja miatt valamivel magasabb, 63-as értékkel szerepel az indexen, a manukaméz pedig átlagosan 57-es értékkel. A méz GI-je valamivel alacsonyabb, de mindkettő hasonló hatással van a vércukorszintre.

A méz egészségügyi előnyei

\u00dcveg m\u00e9z

Fotó: Unsplash

 • Enyhíti a megfázás tüneteit: A tanulmányok szerint a méz segíthet csökkenteni az éjszakai köhögést, ha megfázás tüneteitől szenvedünk.
 • Üzemanyagot biztosít a sportolók számára: Mivel egy evőkanál méz 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, elsősorban egyszerű szénhidrátokat –, kiváló üzemanyagforrás a sportolók számára, akiknek a szervezete a könnyen hozzáférhető szénhidrátokra támaszkodik az energiaellátáshoz. Kutatások szerint a méz ugyanolyan hatékony lehet, mint más szénhidrátforrások, például a sportzselék, ha a teljesítményről és a fáradtságról van szó. Egy tanulmány szerint a méz segíthet az immunrendszer támogatásában az edzéssel együtt, ha hosszabb időn keresztül beépül a rendszeres rutin részeként.
 • Segíti a sebek gyógyulását: A méz helyi antibiotikumként működik, és segíthet felgyorsítani a sebgyógyulási folyamatot és csökkenteni a gyulladást.
 • Prebiotikumként működik a bélrendszerben: Bár több tanulmányra van szükség ennek az információnak az alátámasztására, a mézről kimutatták, hogy rendelkezik némi prebiotikus potenciállal a bélrendszerben, segíthet megvédeni azt a káros kórokozóktól, miközben ösztönzi a probiotikumok szaporodását.

A cukor egészségügyi előnyei

A cukrot a legjobb mértékkel fogyasztani, mivel nem biztosít jelentős ásványi anyagokat vagy vitaminokat. Egyszerű szénhidrát, amely gyors glükóz (energia) forrást biztosít, amelyre a szervezetnek szüksége van a működéshez. A szénhidrátok a szervezet számára a legkedvezőbb üzemanyagforrás, mivel könnyebben átalakulnak energiává, mint a fehérjék és a zsírok. Azonban mindhárom makrotápanyag egyensúlyára szükségünk van étkezési szokásainkban, hogy szervezetünk jól működjön.

A méz egészségügyi problémái

A nyers méz általában biztonságosan fogyasztható, két jelentős kivételtől eltekintve:

 • Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) azt ajánlja, hogy ne adjunk mézet 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek, mert az olyan baktériumot tartalmazhat, amely egy ritka betegséget, csecsemő botulizmust okoz, amely hatással lehet a csecsemő táplálkozására és légzésére, és orvosi kezelést igényel. Ez a nyers és a feldolgozott mézre egyaránt vonatkozik.
 • A feldolgozatlan méz virágport és méhösszetevőket tartalmazhat, ezért a méhcsípésre allergiás embereknek érdemes kerülniük a méz fogyasztását, mivel anafilaxiát okozhat. Sokan úgy vélik, hogy a helyi méz fogyasztása segíthet az allergiásoknak, például a szénanáthában szenvedőknek. Amikor a méhek meglátogatnak egy virágot, nektárt és virágport gyűjtenek. Bár a virágport a kaptárban a mézétől elkülönítve tárolják, kis mennyiségben mégis bekerül a mézbe, így amikor mézet eszünk, egy kis mennyiségű virágport is fogyasztunk.

A tudósoknak azonban még nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mézfogyasztás megelőzheti az allergiát. Nincs klinikai bizonyíték arra, hogy a mézben esetleg jelen lévő kis mennyiségű virágpor elegendő lenne ahhoz, hogy stimulálja az immunrendszert és csökkentse az allergiás tüneteket. Szóval, fogyasszunk továbbra is mézet, ha szeretjük, de ne várjuk, hogy meggyógyítja a szezonális allergiánkat.

A cukor egészségügyi problémái

Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek azt javasolják, hogy a hozzáadott cukrok fogyasztását korlátozzuk a naponta elfogyasztott kalóriák kevesebb mint 10%-ára, ami körülbelül 48 gramm cukrot jelent egy 2000 kalóriás étrend esetében. Sok szakértő szerint azonban ennek a számnak még ennél is alacsonyabbnak kellene lennie, hogy csökkentsük az egészségügyi állapotok és aggodalmak kockázatát, amelyek a következők lehetnek:
 • Elhízás
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Szuvasodás​

Összességében a kutatások azt sugallják, hogy a méznek több egészségügyi előnye lehet, mint a hagyományos cukor más formáinak, például a kristálycukornak és a nádcukornak.

(EatingWell)

Nyitókép:Shutterstock