Ezzel az élelmiszerrel csökkentheted a demencia kockázatát
Egy több mint 3500 japán nemzetiségű felnőtt ember bevonásával végzett tanulmány szerint a több jó minőségű, oldódó rost fogyasztása csökkentheti a demencia kockázatát.
A tanulmány egy, az 1980-as években indult felmérés adatait használta fel. Abban az időben a résztvevők 1985 és 1999 között kitöltöttek egy felmérést, amelyben a táplálékfelvételüket vizsgálták. A legtöbb vállalkozó 40 és 64 év közötti volt a vizsgálat kezdetekor. 1999 és 2020 között újabb kérdőíveket töltöttek ki.
A kísérlet alanyait négy csoportba sorolták az alapján, hogy ki mennyi rostot fogyasztott. A kutatók azt vették észre, hogy azoknál, akik többet étkeztek így, kisebb a demencia kialakulásának kockázata.
Azok a résztvevők, akik még jobb minőségű élelmiszereket fogyasztottak, melyek oldódó rostot tartalmaznak - ilyen a zabpehyel, hüvelyese és a citrusfélék - azok még jobb eredménnyel zárták a vizsgálatot.
Teljesen érthető, hogy a rost hatással lehet a demencia kockázatának elkerülésére. Hiszen ha több rostot eszel, akkor a bélben lévő jó baktériumok szaporodnak el, amik segíthetik csökkenteni a szisztémás gyulladást. A kutatások pedig azt mutatják, hogy az egészséges bélrendszer megvédheti az agyat az Alzheimer-kórtól.
A demencia kialakulásának kockázatán kívül számos jótékony hatása lehet a szervezetünkre a jó minőségű rostok fogyasztásának. Többek között az anyagcserére is jó hatással van, ami kihat a testsúlyunkra, illetve a vérnyomást és a glükózszintet is csökkentheti.
Összegzés: A több, különösen a hüvelyesekben és zöldségekben található rostok fogyasztása mutatottan csökkenti a demencia kockázatát és támogatja a bélrendszer egészséges működését.
Tipp: Tízórainak és uzsonnának fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt, mint például almát, málnát, csicseriborsót.
Nyitókép: Shutterstock
Forrás: Eating Well