Egy ember lassan fogyasztja a tányérja tartalmát

8 módszer, melyekkel elhitetheted magaddal, hogy jóllaktál diéta alatt

Fogyókúrák alatt talán rápillantani egy alig megpakolt tányérra a legnehezebb, és tudatosítani, hogy annyival kell beérni a következő étkezésig. Sajnos ezt az áldozatot meg kell hozni egy diétában, viszont van néhány különleges praktika, melyekkel sokkal táplálóbbnak tűnhet egy-egy pici falat.


1. Étkezz tudatosan!

Ha már te is eszméltál arra, hogy egy szelet csokit vagy egy adag pattogatott kukoricát majszolsz, pedig nem is vagy éhes, akkor nem vagy egyedül. Az esztelen evés egy modernkori betegség, ugyanis a kapkodó világban rengetegen nyúlnak egészségtelen ételekhez gyors energiabevitel reményében.

Ilyen szituációkban gyakran telefonozás vagy filmnézés közben esznek az emberek, miközben elfelejtik kiélvezni a falatokat. Ennek megszűntetésére érdemes átgondolni, hogy mi miatt szeretnél ételhez nyúlni. Éhség vagy unalom? Esetleg szomorúság? A gyors átgondolás sokat segíthet a felesleges majszolás leállításában.

2. Gondolkodj előre az étkezéseiddel kapcsolatban!

Egy tanulmány összefüggést fedezett fel a bevásárlólisták előre megírása, valamint az egészséges és rendszerhez kötött étkezés betartása között. Bevásárlás előtt törekedni kell egy pontos lista vezetéséhez, valamint annak kötelező követéséhez. Emellett éttermi étkezés előtt fontos lehet megpillantani a menüt online, majd a felírt tápanyagtartalom alapján eldönteni a rendelést.

3. A nasik elpakolása sokat segíthet

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g csipszet eszik

Fotó: Shutterstock

Nem kell minden nassolnivalótól megszabadulni a háztartásban, de kétségtelenül sokat segíthet a diéta betartásában, ha nincsenek szem előtt. Személyiedzők javaslatára érdemes kipróbálni az egészségtelen harapnivalók elpakolását, amennyiben pedig ez sem válik be, akkor mehetnek a kukába vagy egy ismerősnek, aki szívesen fogadja őket.

4. Törekedj a fehérjebevitelre!

A fehérjegazdag étkezés azt a hatást kelti a szervezetben, mintha sokkal többet ettél volna. Nagyobb jóllakottságérzetet kelt, így több ideig lehet bírni további étkezés nélkül. Egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a fehérjedús reggeli következtében jelentősen csökken a napi kalóriabevitel. A növényi étrenden élők például tofu és diófélék fogyasztásával tudják bevinni az elegendő mennyiséget.

5. Használj kisebb tányérokat, mint a megszokott!

Népszerű elképzelés, hogy a kisebb tányérokról való evés becsapja az agyadat, hogy azt higgye, többet viszel be, mint amennyit valójában. Ez a feltevés teljesen igaz, hiszen azok, akik nagyobb tálból vagy kanállal esznek, hajlamosabbak többet szedni ugyanabból az ételből.

6. Ne terelje el semmi a figyelmed evés közben!

Egy l\u00e1ny telefonozik ev\u00e9s k\u00f6zben

Fotó: Shutterstock

Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a televízió vagy a zenehallgatás repetázásra készteti az embert, mivel a hangerőtől nem hallja az evést, így nem tudatosul a cselekvés. Megoldásként célszerű lecsavarni a hangerőt és kizárólag az étkezésre összpontosítani, valamint kiélvezni az ízeket.

7. Ne kapkodj!

„Körülbelül 20 perc időeltolódás van az evés és aközött, hogy az agy megkapja az üzenetet, hogy a gyomor tele van. Ha túl gyorsan eszünk, akkor nem érkezik célba ez az üzenet".

— olvashatjuk a Woman & Home cikkében.

A kapkodás miatt ennek értelmében nem jelenik meg a telítettség érzése, így folytathatod az evést. A lassabb rágás és kapkodásmentesség alatt előretervezheted a következő étkezést, valamint a bevásárlásra is összeírhatod a listádat.

8. Nehéz elhinni, de egy főétkezés utáni séta sokat jelent

Az étkezés utáni könnyű testmozgás segít az izmaidnak felszívni az éppen elfogyasztott glükózt, és megelőzi az inzulin kiugrását, ami éhségérzethez vezethet. A gyaloglás serkenti az emésztést, valamint szakértők szerint akár napi három rövid séta is hatékonyan csökkenti a vércukorszintet.

Nyitókép: Shutterstock