Nő túlméretezett farmerben, rózsaszín háttér előtt

Így lehet gyorsan, de biztonságosan fogyni

A fogyás rengeteg tényezőtől függ, az anyagcserétől a fizikai aktivitáson és az étrenden át és a testösszetételünkig, így nem mindenki dob le ugyanannyi kilót, ugyanazon idő alatt. A drasztikus fogyókúrák sosem jók, több szempontot is figyelembe kell vennünk, ha viszonylag rövid idő alatt szeretnénk megszabadulni több kilótól.

Bár technikailag akár 5 kilót is képesek vagyunk fogyni egy hét alatt, de az egészségünknek nagyon káros lehet. Még akkor is, ha például egy alacsony szénhidráttartalmú diéta során sikerült ennyit ledobnunk magunkról - ami ráadásul lehet, hogy többnyire víz és nem zsír - valószínűleg vissza fog jönni, amint úgy döntünk, hogy ideje újra szénhidrátot enni. Ráadásul, mivel a fogyás általában nagyban függ az anyagcserétől és rengeteg más, csak egyéni tényezőtől, beleértve a fizikai aktivitást és a testösszetételt, ez az ígéret nem mindenkire igaz. De akkor merre induljunk el? Ebben segítünk.

Hogyan lehet biztonságosan fogyni1. Növeljük a zöldségfogyasztást

Ahelyett, hogy korlátoznánk a különböző élelmiszereket és élelmiszercsoportokat, összpontosítsunk a tápláló élelmiszerek bőséges mennyiségének beépítésére, melyeket az általános egészség és a súlyszabályozás elősegítése érdekében beilleszthetünk az étrendünkbe. A terményekben lévő víz és rostok térfogatot adnak az ételeknek, és természetesen alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk, ugyanakkor tápanyagdúsak és laktatóak.

Az ízletes ételek alacsonyabb kalóriatartalmú változatait készíthetjük el, ha a magasabb kalóriatartalmú összetevőket gyümölcsökre és zöldségekre cseréjüki. Ha arra gondolunk, hogy bármelyik étkezést többnyire zöldségekből állítsuk össze (legalább 50%-a mindennek, amit eszünk), akkor jó úton haladunk a jobb egészség felé.

2. Nem mindegy, mit eszünk reggelire

Egy kiegyensúlyozott reggeli, amely tele van rostokkal, fehérjékkel, egészséges zsírokkal forradalmasítani fogja a napunkat, különösen, ha jelenleg kihagyjuk. Utóbbi befolyásolhatja az éhséghormonjainkat a nap későbbi szakaszában, ami ahhoz vezet, hogy délután éhesnek érezzük magunkat, ami megnehezíti a túlméretezett adagoktól vagy a cukros és finomított szénhidrátos ételek utáni sóvárgástól való tartózkodást.

A legjobb, legtartalmasabb reggelik azok, amelyek jóllakottá esznek és megakadályozzák, hogy később, a nap folyamán sóvárgást érezzünk. Törekedjünk arra, hogy a reggeli étkezés 400 és 500 kalória között legyen, és tartalmazzon sovány fehérjeforrást, valamint laktató zsiradékot (tojásra, cukrozatlan görög joghurt, dióra vagy dióvaj) és rostot (zöldség, gyümölcs vagy 100% teljes kiőrlésű gabona). Ha a napot a tápanyagok vércukorszintet stabilizáló keverékével kezdjük, az segíteni fog a fogyásban.

3. Búcsú a cukros italoktól

A folyékony kalóriáktól egyszerűen nem érezzük magunkat ugyanúgy jóllakottnak, mint a valódi ételektől. Egy gyümölcslé vagy karamellás kávéital megivása egyszerűen nem olyan kielégítő, mint egy tál zöldségekkel és fehérjékkel teli étel elfogyasztása. A cukros italok elhagyása gyakran a legegyszerűbb módja a gyorsabb fogyásnak, és ráadásul olyan dolgok szempontjából is jót tesz, mint a szív egészsége és a cukorbetegség megelőzése.

Figyeljünk tehát az elfogyasztott gyümölcslevek, üdítők, édesített kávék és teák, valamint az alkoholos italok fogyasztásának mennyiségére. Ha ezek közül az italok közül mindegyiket szerepel a mindennapi érendünkben, akkor estére legalább 800 plusz kalóriát viszünk be, és még mindig éhesek leszünk, ráadásul az alkohol elnyomhatja a zsíranyagcserét, így nehezebben égetjük el ezeket a kalóriákat.

4. Erőnléti edzésre fel!

Az erőnléti edzés sovány izomszövetet épít, amely több kalóriát éget el a nap 24 órájában. Minél több sovány izmunk van, annál gyorsabban fogunk fogyni.

Hogyan kezdjünk neki az erőnléti edzésnek? Próbáljunk ki néhány fekvőtámaszt vagy guggolást. Használjunk szabadsúlyokat egyszerű bic-és tricepszhajlításokhoz. A mindössze heti három-négy alkalommal végzett erőnléti edzés gyors javulást eredményezhet nemcsak a fogyásban, hanem a mozgástartományban, a stabilitásban és a testtartásban is.

5. Vezessünk étkezési naplót

Több tanulmány is azt mutatja, hogy azok az emberek, akik naplóznak mindent, amit esznek, különösen azok, akik evés közben naplóznak, nagyobb valószínűséggel fogynak és tartják meg a súlyukat hosszú távon. Ez a tevékenység ráadásul átlagosan kevesebb, mint napi 15 percet vesz igénybe, ha rendszeresen csináljuk.

Ma már több mobilalkalmazás is segít ebben, de használhatunk hagyományos jegyzetfüzetet is. A naplózás segít elszámoltathatónak maradni arról, hogy mit ettünk, ráadásul könnyedén azonosíthatjuk azokat a területeket, amelyeken javíthatnánk egy kicsit, ha le van írva.

6. Álljunk ellen a késztetésnek, hogy kihagyjuk az étkezést

Az étkezések kihagyásától nem fogunk gyorsabban fogyni. Ha egy rohanó nap lehetetlenné teszi, hogy nyugodtan leülve étkezzünk, legyen a táskánkban, az autóban vagy a munkahelyünkön egy darab gyümölcs vagy egy csomag dióvaj, ami megakadályozza, hogy megéhezzünk.

A hosszú ideig tartó étkezés nélküli időszakok kettős kárt okoznak az egészséges táplálkozásra irányuló erőfeszítéseinknek: egyrészt lelassítják az anyagcserét, másrészt felkészítenek minket a nap folyamán később bekövetkező falásrohamokra. Minden nap étkezzünk háromszor, és két kisebb uzsonnát is fogyasszunk, illetve ügyeljünk arra, hogy ne várjunk három-négy óránál tovább evés nélkül.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock / Dmytro Flisak