9 magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely növeli az egészséged
Az aminosavakból álló fehérje egyfajta építőköveit biztosítja az életnek, többek között a neurotranszmitterek, izmok, szövetek, enzimek, vér és sok más alapanyagát. Emellett segít stabilan tartani a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét támogatja a fizikai teljesítményt, valamint segít a szervezet méregtelenítésében.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azon magas fehérjetartalmú élelmiszerek listáját, melyek rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott.
1.Tojás
A tojás jelentős fehérjetartalma mind a kilenc esszenciális aminosavat, valamint luteint és zeaxantint, két ritka antioxidánst is tartalmaz, melyek kutatások szerint segítenek megelőzni a látás időskori degenerációját. Emellett egészséges zsírokban is gazdag, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a vas, a foszfor és több B-vitamin.
2. Lazac
Jó hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, mint a koleszterinszint csökkentése, a vérnyomás szabályozása, az artériák gyulladásának csökkentése és a szívroham megelőzése. Ez a lazac gazdag omega-3 zsírsav-és káliumtartalma miatt van.
3. Csirkemell
A csirkemell a legjobb választás, ha növelnénk a fehérjebevitelünket, de a kalóriákat kevésbé.
4. Tofu
Magas fehérjetartalmú mellett egészséges, többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, és bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A vegetáriánusok és vegánok számára szuper húspótló alternatíva.
5. Chia magok
A Mayo Egészségügyi Klinika szerint a chia magok tápanyag-erőművek, melyek javítják a szív egészségét, csökkentik a koleszterinszintet és elősegítik a bélrendszer egészségét. Emellett óriási az élelmi rost-tartalmuk, így hosszabb ideig tart az emésztésük.
6. Kendermag
Ez a szuper fehérjeforrás segít megfékezni az étvágyat és elősegíti a fogyást, ráadásul tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben.
7. Görög joghurt
Több fehérjét tartalmaz, mint más joghurtfajták, és kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak, a csontok egészségét támogató, három kulcsfontosságú ásványi anyagnak, jódtartalma miatt pedig támogatja a pajzsmirigy működését.
Emellett tele van a bélrendszer egészségét szolgáló probiotikumokkal, így rendkívül egészséges, főleg, ha a natúr változatát esszük, mivel az ízesített verziók általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.
8. Mandula
A mandula és egyéb diófélék magas antioxidánstartalmúak, különösen akkor, ha egészben, a barna héjukkal együtt fogyasztjuk őket.
9. Fekete bab
Rengeteg növényi alapú fehérjét, élelmi rostokat és számos antioxidánst tartalmaz, melyek csökkenthetik a vérnyomást és a szívbetegségeket. Emellett finom, sokoldalú a felhasználása és kifejezetten pénztárcabarát.
(PureWow)
Nyitókép: Shutterstock