Egészséges fehérjeforrású élelmiszerek egymás mellett

9 magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely növeli az egészséged

A fehérje számos okból fontos része az egészséges táplálkozásnak, ezért érdemes megfelelő mennyiségben a szervezetbe juttatni. Az alábbi fehérjedús ételek mindenképpen érdemes beépíteni a mindennapjainkba.

Az aminosavakból álló fehérje egyfajta építőköveit biztosítja az életnek, többek között a neurotranszmitterek, izmok, szövetek, enzimek, vér és sok más alapanyagát. Emellett segít stabilan tartani a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét támogatja a fizikai teljesítményt, valamint segít a szervezet méregtelenítésében.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azon magas fehérjetartalmú élelmiszerek listáját, melyek rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott.

1.Tojás

A tojás jelentős fehérjetartalma mind a kilenc esszenciális aminosavat, valamint luteint és zeaxantint, két ritka antioxidánst is tartalmaz, melyek kutatások szerint segítenek megelőzni a látás időskori degenerációját. Emellett egészséges zsírokban is gazdag, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a vas, a foszfor és több B-vitamin.

2. Lazac

Jó hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, mint a koleszterinszint csökkentése, a vérnyomás szabályozása, az artériák gyulladásának csökkentése és a szívroham megelőzése. Ez a lazac gazdag omega-3 zsírsav-és káliumtartalma miatt van.

3. Csirkemell

A csirkemell a legjobb választás, ha növelnénk a fehérjebevitelünket, de a kalóriákat kevésbé.

4. Tofu

Magas fehérjetartalmú mellett egészséges, többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, és bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A vegetáriánusok és vegánok számára szuper húspótló alternatíva.

5. Chia magok

A Mayo Egészségügyi Klinika szerint a chia magok tápanyag-erőművek, melyek javítják a szív egészségét, csökkentik a koleszterinszintet és elősegítik a bélrendszer egészségét. Emellett óriási az élelmi rost-tartalmuk, így hosszabb ideig tart az emésztésük.

6. Kendermag

Ez a szuper fehérjeforrás segít megfékezni az étvágyat és elősegíti a fogyást, ráadásul tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben.

7. Görög joghurt

Több fehérjét tartalmaz, mint más joghurtfajták, és kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak, a csontok egészségét támogató, három kulcsfontosságú ásványi anyagnak, jódtartalma miatt pedig támogatja a pajzsmirigy működését.

Emellett tele van a bélrendszer egészségét szolgáló probiotikumokkal, így rendkívül egészséges, főleg, ha a natúr változatát esszük, mivel az ízesített verziók általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.

8. Mandula

A mandula és egyéb diófélék magas antioxidánstartalmúak, különösen akkor, ha egészben, a barna héjukkal együtt fogyasztjuk őket.

9. Fekete bab

Rengeteg növényi alapú fehérjét, élelmi rostokat és számos antioxidánst tartalmaz, melyek csökkenthetik a vérnyomást és a szívbetegségeket. Emellett finom, sokoldalú a felhasználása és kifejezetten pénztárcabarát.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock