Nő törülközőben fogkefét tart a kezében és mosolyog

Mit fogyasszunk az egészséges fogakért?

A táplálkozás az egész testre kihat, kívül és belül is. Ha nem eszünk és iszunk megfelelő dolgokat és megfelelő rendszerességgel, akkor azzal nem csak szánk, hanem szervezetünk általános biztonságát is veszélyeztetjük. A hétköznapi étrend és szájhigiéniai rutin megváltoztatása segít megőrizni egészségünket. Íme néhány hasznos tanács egy egészségesebb életmód kialakításához.


Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt

A szülők nem véletlenül ismételgetik rendszeresen gyermekeinek, hogy egyék meg az eléjük rakott zöldségeket és gyümölcsöket. A friss termények tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a test megfelelő működéséhez.

Többségük nagy mennyiségű vizet és rostot is kínál, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a bennük található természetes cukrokat. A ropogós zöldségek és gyümölcsök rágása serkenti a nyáltermelést, ami nélkülözhetetlen a száj tisztántartásához.

Egyes zöldségek és gyümölcsök nagyobb tápértékkel rendelkeznek, mint mások, és sokan tűnődnek rajta, hogy miket is lenne érdemes fogyasztaniuk. A legegyszerűbb, ha odafigyelünk arra, hogy színes választékot vegyünk magunkhoz.

A sötét leveles zöldek, úgymint a spenót vagy a kel mind remek választások. Ezek a zöldségek tele vannak C-vitaminnal és kalciummal, amik segítenek az ínygyulladás enyhítésében és az ínybetegség elleni védekezésben. A kalcium továbbá erősíti a fogzománcot és a csontokat is.

Az édesburgonya, a brokkoli, a paprikák, a hagymák szintén egy kiegyensúlyozott étrend fontos részei.

A citrusfélék és bogyók szintén temérdek kalciumot és C-vitamint kínálnak.

Egyedül arra kell odafigyelni, hogy ne fogyasszunk túl sok gyümölcsöt. Habár ezekben természetes cukrok találhatók, ezek a cukrok ugyan úgy kárt tehetnek a fogakban, mint a feldolgozott élelmiszerekben található hozzáadott cukrok.

Csökkentsük a cukorfogyasztást

A cukor a fogak egyik legnagyobb ellensége. A szájban található, fogszuvasodásért felelős baktériumok az elfogyasztott cukrokból táplálkoznak, ezért fontos, hogy ne fogyasszunk többet a kelleténél. Figyeljünk oda a termékeken feltüntetett tápértékre, és nézzük meg, hogy miben mekkora mennyiségű cukor található. Ne feledjük, hogy a cukroknak számos különböző neve van.

Ha nassolni támadna kedvünk, vegyünk magunkhoz valamilyen cukormentes finomságot. A ragadós édességek szintén sokat árthatnak a száj egészségének, hiszen ezek akár órákra beragadnak a fogak közé, ahol folyamatosan károsítják a zománcot. Ha mindenképpen édességre vágyunk, akkor együk azt egy rendes étkezéssel egyidőben, például desszert gyanánt. Az étkezéssel járó fokozott nyáltermelés segít felhígítani és kiöblíteni a cukrokat.

Fogyasszunk sok vizet

A cukorfogyasztás csökkentésében szintén fontos szerepet játszik az is, hogy milyen italokat fogyasztunk. Ha szeretnénk kevesebb cukrot bevinni a szervezetünkbe, akkor első körben cseréljük le a cukrokkal ízesített üdítőket, kávékat, teákat és egyéb italokat. A természetes cukorpótlók és a hozzáadott cukrok nélkül árusított gyümölcslevek sokkal jobb alternatívák, de ha a legjobbat szeretnénk fogai számára, akkor a víz legyen az első választásunk (főleg, ha fluoriddal dúsított).

A rendszeres fogászati konzultáció és alapos fogtisztítás mellett a fluoridos víz úgy segít megőrizni a száj egészségét, hogy megerősíti a fogzománcot, és ellenállóbbá teszi azt a savkárokkal szemben. Még a sima víz is rengeteget segít azzal, hogy kiöblíti az ételmaradékokat a fogak közül, csökkentve ezzel a baktériumok, a savak mennyiségét a szájban.

Fogyasszunk több fehérjét és tejterméket

A foszforban gazdag zsírmentes fehérjék segíthetnek megerősíteni a fogakat. A baromfihúsok, a halak, a tej és a tojások mind nagyszerű fehérjeforrások. A sajt, a joghurt és más tejtermékek tele vannak kalciummal, illetve egy kazein nevű fehérjét tartalmaznak, amelyek segítenek semlegesíteni a szájban található baktériumok által termelt savakat.

Ne felejtsük el elolvasni a feltüntetett tápértékeket, és az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes termékeket választani.

A diófélék, babok és más magok szintén tele vannak fehérjékkel, ráadásul egészséges rostokat és fontos ásványi anyagokat is biztosítanak a szervezet számára.

Nyitókép: Shutterstock