
6 fajta hüvelyes, amely egészséges és ízletes
Tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal és még finomak is.
A hüvelyesek kifejezés egyfajta gyűjtőfogalom, amelyet a Leguminosae vagy Fabaceae családba tartozó növények bármely ehető részének – beleértve a hüvelyeket, a szárakat és a leveleket – leírására használnak.
Ez egy változatos csoport, amely számos ismerős zöldséget, köztük a borsót és a babot is magában foglalja, és nagyszerű növényi alapú fehérjeforrás. A WebMD egészségügyi szakértői szerint emellett rezisztens keményítőt tartalmaznak, amely segít szabályozni a vércukorszintet, valamint egészségmegőrző antioxidánsokat (polifenolokat).
„A hüvelyesek az OG szuperélelmiszerek – nem csak azért, mert évezredek óta táplálják az emberiséget (ami így van), hanem mert a táplálkozás, a fenntarthatóság és a hosszú élettartam tekintetében is minden lehetőséget kipipálnak. Ők a növényvilág csendes erőművei: szerények, mégis tele vannak mindennel, amire szükségünk van a boldoguláshoz”
– mondja Molly Hentz, Austinban élő táplálkozási szakértő.
Íme, a leggyakoribb hüvelyesek:
1. Földimogyoró
Fotó: Unsplash
A földimogyoró valójában nem a diófélék, hanem a hüvelyesek közé tartozik. Nagyon egészséges, több mint 30 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és nem kevés fehérjét. A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent 2022-es tanulmány egyike azon tanulmányoknak, amelyek szerint a földimogyoró rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.
2. Csicseriborsó
Fotó: Unsplash
A fehérje és az élelmi rostok erőműve. Enyhe és vajas ízvilága miatt jól kombinálható más összetevőkkel és fűszerekkel, és extra kiadós ételt biztosít, ha pörköltekhez és salátákhoz adjuk őket.
3. Vesebab
Fotó: Unsplash
A vesebab, amely nevét az említett szervhez való hasonlóságáról kapta, enyhén édes ízű és húsos textúrájú. Ez a babfajta különösen sokoldalúan felhasználható, mivel hajlamos magába szívni más összetevők ízét. Táplálkozás szempontjából a vesebab kiváló vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és élelmi rostforrás, és csészénként 15 gramm fehérjét tartalmaz.
4. Zöldborsó
Fotó: Unsplash
A zöldborsót sokféleképpen fogyaszthatjuk, és van néhány nyomós okunk is rá – sok antioxidánsban és tápanyagban (többek között A-, C- és E-vitaminban) gazdag, és ráadásul alacsony a kalóriatartalma.
5. Szójabab
Fotó: Shutterstock
A Kelet-Ázsiában őshonos szójabab tele van fehérjében gazdag rosttal. Bár leggyakrabban szójatej és tofu készítéséhez használják, enyhén megpirítva önmagában is fogyasztható rágcsálnivalóként, vagy currykhez és pörköltekhez adva, ahol krémes textúrát kölcsönöz.
6. Lencse
Fotó: Shutterstock
A lencsének számos fajtája létezik, és mindegyiknek megvan a maga egyedi textúrája és főzési igénye. A lencse kiváló B-vitamin-, vas-, magnézium-, kálium- és folsavforrás; ezenkívül ez a hüvelyes a rendszeres táplálkozáshoz is kiváló, mivel rengeteg rostot biztosít.
(Purewow)
Nyitókép: Shutterstock