Egymás mellett ülő, unatkozó pár

3 ok, amiért unhatsz egy egészséges kapcsolatot

Sokan azt feltételezik, hogy ha unalmat éreznek egy kapcsolatban, akkor az már azt jelenti, hogy a kapcsolatuk halálra van ítélve, és szakítaniuk kell a partnerükkel, holott ez potenciálisan azt is jelentheti, hogy egészséges kapcsolatban élnek.


Persze annak, ha unatkozol egy párkapcsolatban számos oka lehet, köztük akár az is, hogy nem volt egészséges párkapcsolati példakép előtted. Lássunk az okok közül hármat!

Érzelmi hullámvasúthoz vagy szokva

Ha az előző kapcsolataidban sok volt a hullámvölgy és a mélypont, akkor valószínűleg ehhez szoktál hozzá, és ezáltal ezt tekinted normálisnak. Ez azonban nem egy egészséges kapcsolat jellemzője. Ha egészséges kapcsolatban élsz, akkor a nagy érzelmi hullámvasútnak jelét se látod. Nem tapasztalsz nagy mélységeket, de emiatt nagy magasságokat sem. Ez azonban jót jelent, hiszen egy egészséges kapcsolat érzelmileg is kiegyensúlyozott kell hogy legyen.

Mindig harcolnod kellett mások szeretetéért

Ha olyan környezetben nőttél fel, ahol a szülői szerepet kellett betöltened, akkor azt tanultad, hogy a szeretet egyenlő azzal, hogy kapcsolatban maradsz akár az önmagad rovására is és hogy a szeretetet ki kell érdemelned, bizonyítanod és harcolnod kell érte és azért, hogy értékelve légy.

Emiatt egy olyan kapcsolatban, ahol nem kell küzdened a másik figyelméért és szeretetéért, unatkozhatsz. Hiszen korábban azt szoktad meg, hogy neked ez nem jár alanyi jogon. Pedig egy egészséges kapcsolatban jár. És nem kell küzdeni a másik fél szeretetéért.

Normálisnak hitted, ha szorongsz a kapcsolatban

Ha korábbi kapcsolataidban normálisnak tekintetted, hogy bizonytalanságban vagy, illetve sokat szorongsz párod miatt, akkor az egészséges kapcsolat unalmasnak tűnhet. Pedig egy egészséges, jól működő kapcsolatban sem szorongásnak, sem pedig bizonytalanságnak nincsen helye. Azonban ez a két érzelem rengeteg energiát és időt emészt fel, amik nélkül jogosan érezhetjük, hogy egy egészséges kapcsolatban nincs sok tennivaló. Hiányérzetünk lehet, pedig ami valójában hiányzik nekünk, az nem egy egészséges érzés és hosszútávon komoly mentális gondokat okozhat.

Nyitókép: Shutterstock