Szív lufik mellett ölelkező pár

Biztos vagy benne, hogy egészséges párkapcsolatban élsz?

A legtöbb ember úgy véli, hogy az ő párkapcsolata egészséges, hiszen amiben él, azt szokta meg. Azonban vannak jelek, amik egyértelműen arra utalnak, hogy egy mérgező és a mentális egészségre káros párkapcsolatban élünk. Ha figyelünk a jelekre, akkor néhány tanács segítségével még egészségessé tehetjük párkapcsolatunkat.


Kommunikáció

Ha a kommunikáció már alábbhagyott és úgy érzed, nem sokat beszélgetsz partnereddel, az már egy intő jel. Azonban nem lehetetlen innen sem visszafordítani a folyamatot. Fontos, hogy ne tarts magadban semmit, ami kikívánkozik, az jöjjön is ki. Azonban nélkülözhetetlen a tiszteletteljes beszédstílus partnerünkkel szemben.

Érzelmek

Egy jól működő kapcsolatban elengedhetetlen az érzelmek kimutatása. Ha úgy érzed, hogy partnered már nem fejezi ki irántad az érzéseit, vagy amit kifejez, az bántó számodra, akkor ez egy erős jel lehet arra, hogy a kapcsolat átment mérgezőbe.

Lehet, hogy te tudod mit érzel a párod iránt, azonban ő igényelni fogja – mindegy milyen régóta vagytok együtt – hogy kimutasd felé az érzéseidet. Sok esetben a tettek többet érnek a szavaknál.

Minőségi időtöltés

A pozitív és tartós emlékek ugyan ilyen eredményű kapcsolatot szülnek. Ezért rendkívül fontos és elengedhetetlen része a jól működő és egészséges kapcsolatnak a minőségi időtöltés. Amennyiben úgy érzed, hogy párod nem mozdul ki veled, ha említesz egy programot arra is csak a száját húzza, az egy elég erős intőjel.

Ez csak természetes

Soha ne vegyél semmit és senkit természetesnek.

A pároddal ti egymást választottátok. Azonban ne feledd, hogy ezt a páros bármelyik fele bármikor megszakíthatja. Ha azt érzed, hogy párod teljesen természetesnek veszi, hogy te az élete része vagy és úgy gondolja, hogy ez soha nem lesz másképp, bármit is csinál, az is egy intő jel lehet.

Ígéretek

Az ígéreteket sokszor nehéz lehet betartani, azonban ha az igyekezetet se látod partnereden, akkor nagy valószínűséggel egy megromlott kapcsolatban élsz. Kulcsfontosságú, hogy a lehető legnagyobb mértékben betartsd szavadat. Ha sok a megszegett ígéret, akkor a bizalom megromlik. Arra a személyre, aki nem tartja be ígéreteit nem lehet számítani, így végül a bizalom teljes hiánya léphet fel, ami a párkapcsolatok legnagyobb rákfenéje lehet.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Good Man Project