
Párizsba készülsz? Erre a turistaátverésre vigyázz!
Nemrég kiderült, hogy Franciaország fővárosában egyes vendéglátóhelyeken olcsóbb bort szolgálnak fel a turistáknak, mint amit kiszámláznak. Szakértők elárulják, hogy hol fordul elő leggyakrabban a jelenség, valamint megosztják a tippjeiket, hogyan kerüljük ki ezt legkönnyebben.
Párizs néhány kávézójában olcsó bort szolgálnak fel drága alternatívának álcázva – derült ki nemrég a Le Parisien vizsgálatából. A napilap szerint egyes kávézók és bisztrók becsapták a vendégeket, mivel a prémium kategóriás borokat olcsó alternatívákkal helyettesítették, ám magasabb árakat számoltak fel. A vizsgálat megállapította, hogy az olyan borokat, mint a prémium chablis – amelyeket poharanként 9 euró (3500 forint) körüli áron árulnak – sok esetben sauvignonnal cseréltek fel, ami poharanként 5 euróba (2000 forintba) kerül – írja az Express.
A vizsgálat során a napilap két borszakértőt bevonva arra volt kíváncsi, hogy hányszor szolgálnak fel olcsóbb borokat. A két sommelier angolul beszélő turistának adta ki magát a különböző vendéglátóhelyeken. A riportban a vendéglátóiparban dolgozó személyek is nyilatkoztak, akik elárulták, hogy a csalás széles körben elterjedt, különösen a város azon részein, ahol sok a turista.
„Gyakorlatilag olyan bort szolgálhatsz fel, amilyet csak akarsz. Az embereknek nincs meg az ízérzékük, hogy észrevegyék. Egy sommelier tudja a különbséget, de a turistának fogalma sincs róla. A happy hour idején néha az is előfordul, hogy a maradék bort visszaöntöm egy-egy palackba“
– fejtette ki egy több, mint 30 éves éttermi tapasztalattal rendelkező pincérnő. Egy másik pincér elárulta, hogy utasítást kapott arra, hogy olcsóbb bort szolgáljon fel, nehogy felnyissa és tönkretegye a drágább palackot.
„A főnök leszidott minket, ha a legdrágább üveg túl gyorsan fogyott. Eddig csak egyszer jött rá egy vendég a trükkre, ő volt a sommelier.“
A kép csak illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A vizsgálatban részt vevő egyik szakértő, Marina Giuberti borkereskedő mester azonnal felfedezte, hogy egy 7,50 eurós poharankénti árú sancerre-t egy olcsóbb, 5,60 eurós sauvignonra cseréltek, amely szintén szerepelt az általa felkeresett hely étlapján. A pincér, miután panaszkodott, egy másik pohárral hozta neki az ugyanolyan rossz bort.
„Kár a vásárlóért, a borvidék imázsáért, a borászért és az étterem-tulajdonosokért, akik jó munkát végeznek. Franciaországban vagyunk, a bor hazájában“
– mondta.
A szakértők szerint egyébként emiatt a vendégeknek kérniük kellene, hogy a pohár bort az előttük lévő palackból töltsék ki nekik – ezt ugyanis Párizsban törvény írja elő.
Jérôme Bauer elzászi borász, az AOC (appellation contrôlée) bortermelők nemzeti szövetségének vezetője is megszólalt a riportban:
„A vásárló becsapása visszahat ránk, a termelőkre, mert az a vásárló, aki Côte du Rhône-t rendelt, és egy bordeaux-i bort szolgálnak fel neki, valószínűleg csalódott lesz, és a jövőben elfordulhat attól a típustól”.
Nyitókép: Shutterstock