Két szelet pirítós egy fehér tányéron

Tényleg megbetegíthet, ha sűrűn eszel égett pirítóst?

Biztosan te is hallottál már róla, hogy a túlsütött ételek, mint például az odaégett pirítós fogyasztása növelheti a káros egészségügyi betegségek kockázatát. Vannak, akik a rák kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozzák, de mit mond erről a tudomány?


Az égetett pirítós akrilamidot tartalmaz – mi az?

Az akrilamid egy olyan vegyület, amelyet általában számos termék előállításához használnak, többek között kozmetikumok, színezékek, szövetek, papírok és textíliák előállításához.

Az akrilamid azonban a keményítőtartalmú élelmiszerekben is képződhet magas hőfokon történő főzési módszerek során, mint például a pirítás. Ezt a fehérjék és a cukrok közötti kémiai reakció okozza, amely a főtt ételeknek sötét színt és jellegzetes ízt kölcsönöz.

És minél égettebb a pirítós, az annál több akrilamidot tartalmaz.

Az akrilamid és a rák kapcsolata

Az ételekben előforduló akrilamidot számos negatív egészségügyi hatással, többek között a rákos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe.

1994-ben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az akrilamidot valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak minősítette.

Több régebbi állatkísérlet kimutatta, hogy az akrilamid nagy mennyiségben történő fogyasztása fokozhatja az emlő- és pajzsmirigydaganatok növekedését, valamint hozzájárulhat az endometriumrák és a heremezotelióma kialakulásához.

Akkor hagyjuk abba az égett pirítós fogyasztását?

Jelenleg még nem egyértelmű, hogy az akrilamid pontosan hogyan befolyásolhatja a rák kialakulását és növekedését az emberekben. Az égetett pirítós fogyasztása azonban nem valószínű, hogy rákot okoz, ha mértékkel, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk. Ettől függetlenül törekedjünk arra, hogy rövidebb ideig pirítsuk a kenyerünket, csak addig, amíg aranyszínű nem lesz. A nagyon sötét vagy égett darabokat inkább vágjuk le.

Nyitókép: Photo by مشعل زاهد on Unsplash