Csírázó burgonyák egy fadeszkán

Biztonságos, ha a már csírázó burgonyát esszük meg?

Biztosan veled is előfordult már, hogy a bolt polcáról egy már csírázásnak induló burgonyát vittél haza. Abban viszont lehet, hogy nem voltál biztos, hogy azt megeheted-e. Egy élelmiszerbiztonsági szakértő most elárulta, mit tehetünk az ilyen krumplival.


A Huffpost magazinja élelmiszerbiztonsági szakértőket és regisztrált dietetikusokat kérdezett meg arról, hogy mit is jelent valójában, amikor a burgonya elkezd kicsírázni és zölddé válni. Íme, hogy mit mondtak a szakértők a burgonya biztonságos fogyasztásáról.

Íme az igazság a csírázó burgonyáról

Először is, a jó hír, hogy ha a burgonya egyszer elkezd csírákat növeszteni, általában még mindig biztonságosan fogyasztható, amíg a hajtások nem mennek túlzásba.

„Ezek a csírák egy szolanin nevű toxint tartalmaznak, amely betegséget, például fejfájást, hányást és egyéb emésztési tüneteket okozhat”

– magyarázta Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszerbiztonsági részlegének igazgatója.

„Ha nagy mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor az elég komoly tüneteket okozhat. De ha a csírák kicsik, és a burgonya nem puha vagy fonnyadt, a csírákat le lehet vágni, és a burgonya ehető.”

Összességében nem kell tartanunk a burgonyától, ugyanis, ha egy normális kinézetűvel van dolgunk - legyen az édesburgonya vagy fehér burgonya -, biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes falatban rengeteg létfontosságú vitamint és ásványi anyagot juttatunk a szervezetünkbe.

„A hagyományos burgonya C-vitamint és káliumot tartalmaz, az édesburgonya pedig narancssárga színének köszönhetően nagyszerű A-vitaminforrás.”

Valójában a burgonya szó szerint életet mentett a korai időkben, mivel magas C-vitamin-tartalma segített megelőzni a komoly megbetegedéseket.

Nyitókép: Shutterstock