Színes óvszerek

Egy új óvszer javíthatja a férfiak és a nők szexuális élvezetét is

Egy nemrég készült kutatásban megvizsgálták az új óvszert használó párok szexuális élvezetét.

Új, a szexuális élvezet fokozására kifejlesztett óvszert teszteltek nemrég a kutatók, melynek használatakor mind a férfiak, mind a nők megnövekedett szexuális élvezetről számoltak be, számol be róla a Psychology Today. Gallo és munkatársai a The Journal of Sex Research nevű folyóiratban a múlt héten megjelent kutatása új meg egy új óvszert tesztel, amelyet a brit Futura Medical gyógyszeripari cég készített.

Az óvszert úgy tervezték, hogy növelje a szexuális élvezetet azáltal, hogy fokozza a pénisz véráramlását, így maximalizálva az erekciót. Az óvszer erektogén gélt tartalmaz, amelyet a pénisz feszességének, méretének és az erekció időtartamának növelésére terveztek.

Gallo és munkatársai a tanulmányban randomizált kísérleti kutatásukról számolnak be, amely összehasonlítja az új, CSD500 óvszert használó párok szexuális élvezetét a hagyományos latex óvszert használó párokéval.

A szerzők véleménye szerint az óvszer az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely a szexuális úton terjedő fertőzéseket is megelőzi. Egyes párok azonban úgy vélik, hogy az óvszer használata csökkenti szexuális örömüket, ami negatívan befolyásolhatja az óvszerhasználati szándékukat, valamint a tényleges óvszerhasználatot.

A kísérlet adatait egy vietnami egészségügyi központban gyűjtötték össze. A heteroszexuális párok minden tagja azt nyilatkozta, hogy a következő hat hónapban csak óvszert terveztek fogamzásgátlásra használni. Ötszáz házaspáron tesztelték a terméket, a részvételből kizárták azokat a személyeket, akik bizonyos egészségügyi problémákkal, például alacsony vérnyomással vagy szívbetegségben szenvedtek.

A tanulmányban a nők voltak az elsődleges résztvevők, mivel – a szerzők érvelése szerint – „általában a nők viselik a felelősséget az óvszer és a fogamzásgátlás klinikai környezetben történő használatáért”. A mintában szereplő nők átlagéletkora 32 év volt.

A kontrollcsoportban lévő nők azt az instrukciót kapták, hogy használják az óvszert a terhesség és a betegségek megelőzésére, míg a kísérleti csoportba tartozó nőknek azt mondták, az új óvszer növelheti a szexuális élvezetet és mulatságosabbá teszi a szexet a párok számára. A nőket a kísérlet második, negydik és hatodik hónapjában is megfigyelték, a férfiakat csak a hat hónapos utánkövetéskor.

A szerzők a Quality of Sexual Experience (QSE – a szexuális élmény minősége) skálát használták a férfiak és nők szexuális élvezetének mérésére, valamint egy külön skálát a férfiak számára, amelyek a szexuális élményeiket az erekciójukkal, valamint saját és partnerük szexuális elégedettségével mérték. A szerzők emellett felmérték a férfiak óvszerhasználattal kapcsolatos érzéseit is.

A hat hónapos követés során a kísérleti csoportban a férfiak és a nők egyaránt magasabb pontszámot értek el a QSE skálán, ami több szexuális élvezetet és erősebb szexuális elégedettséget jelez. A férfiak saját szexuális élményeik tekintetében (erekció, egyéni és a páros elégedettség) szintén magasabb értéket értek el a kísérleti csoportban, mint a kontrollcsoportban.

Fontos, hogy a kísérleti csoportba tartozó férfiak több pozitív attitűdről számoltak be az óvszerhasználattal kapcsolatban, mint kontrollcsoportban lévő társaik. Például a kísérleti csoportba tartozó férfiak csaknem fele egyetértett azzal, hogy az óvszerrel való szex hosszabb ideig tartott, míg a kontroll állapotú férfiaknak csak 5 százaléka, valamint a kísérleti állapotban lévő férfiak 15 százaléka számolt be arról, hogy „az óvszerrel való szex sokkal jobb volt az óvszer nélküli szexhez képest", míg a kontrollcsopotban csak 5 százalék.

A szerzők elismerték, hogy a kutatást úgy végezték, hogy sem ők, sem a résztvevk nem tudták, hogy a beteg a vizsgált óvszert vagy a referencia óvszert kapta-e. Emiatt a kísérleti csoportban résztvevők sebezhetőek lehetnek a placebo-effektussal szemben, vagy az utasítások „felkészíthették volna a nőket, és közvetve férfi partnerüket is, hogy nagyobb örömet várjanak és vegyenek észre az óvszer használatától”.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az új óvszer növeli a szexuális örömöt a férfiak és a nők számára a heteroszexuális pároknál. Hozzátették, hogy „egy óvszer, amely növeli a szexuális élvezetet, globálisan közegészségügyi jelentőséggel bírhat mind a HIV és STI (Sexually Transmitted Infections – szexuálisan terjedő fertőzések), mind a nem szándékos terhesség megelőzésében.

Mivel ebben a tanulmányban csak a nőket tájékoztatták a nagyobb szexuális élvezet elvárásáról, a szerzők szerint a jövőben erősebb hatásokhoz vezethet, ha a férfiaknak közvetlenül azt tanácsolják, hogy a CSD500-zal nagyobb élvezetre számítsanak. Emellett azt javasolták, hogy a jövőbeli kutatásoknak fel kell tárniuk ennek az óvszernek a lehetséges előnyeit más földrajzi helyeken, valamint olyan egyének esetében, akik nem élnek hosszú távú vagy heteroszexuális párkapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock / New Africa