Egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek szilveszterre
Mézes pezsgő fondü
Hozzávalók:
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben keverjük össze a kukoricakeményítőt, az őrölt mustárt és a fehér borsot, majd keverjük simára a pezsgőt és a citromlevet. Ezután adjuk hozzá a mogyoróhagymát és a fokhagymát, és forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot közepesre, és keverjük körülbelül 1 percig, amíg besűrűsödik. Fokozatosan adagoljuk hozzá a sajtot, majd a mézet. Végül szórjuk meg szerecsendióval. A keveréket tartsuk melegen egy fondü edényben vagy a tűzhelyen.
Bulgursaláta
Hozzávalók:
- 1 csésze bulgur
- 1½ teáskanál só, elosztva
- ⅓ csésze felkockázott lilahagyma
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- ¼ csésze friss citromlé 2 citromból
- 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál cukor
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 piros paprika, kockára vágva
- 1 kisebb kígyóuborka felkockázva
- ½ csésze finomra vágott friss kapor
- ⅓ csésze finomra vágott friss petrezselyemzöld
- 1 darab 400 grammos konzerv csicseriborsó
Elkészítés
Egy nagy tálba téve, mossuk át alaposan a bulgurt, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel, majd főzzük további 5 percig. Ezután fóliával fedjük le a tálat szorosan, és hagyjuk állni körülbelül 15-30 percig, amíg az összes vizet fel nem szívja. Ha ezzel megvagyunk várjuk meg, amíg kihűl.
Közben a petrezselymet és a lilahagymát vágjuk apróra, a paprikát és az uborkát pedig kockázzuk fel.
Egy nagy tálban keverjük össze az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a cukrot, a borsot és a maradék teáskanál sót, majd adjuk hozzá a kihűlt bulgurt, a hagymát, a paprikát, az uborkát, a kaprot, a petrezselymet és a csicseriborsót. Jól keverjük össze, tálalás előtt pedig tegyük hűtőbe minimum egy órára.
Lencsés szendvicskrém
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 konzerv lencse
- 1 marék dió
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só, bors
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- 1 mokkáskanál balzsamecet
Elkészítés
A hagymást és a fokhagymást aprítsuk fel, majd kevés olajon pároljuk őket üvegesre. Szűrjük le a lencsét, majd a hagymákkal és a fűszerekkel együtt tegyük be az aprítóba és zúzzuk össze. Az olívaolajat kanalanként adjuk hozzá, rusztikus állagot kapva.
Nyitókép: Shutterstock