Lencsesaláta

Frissítő lencsesaláta a nyári grillezéshez

Egy mediterrán hangulatú vacsoraesthez tökéletes lesz a következő lencsesaláta recept köretként a grillezett halhoz, vagy sült húsokhoz.


A recept összetevőit nem kell szigorúan venni, azzal egészítjük ki, amivel csak szeretnénk, és ha valamelyik tétel nem szimpatikus számunkra, akár ki is húzhatjuk belőle. Az alapja azonban, ami a lencse, kötelező elem.

Hozzávalók

  • 4 adag
  • 1 nagy csokor fekete kelkáposzta
  • ½ csésze nyers mandula
  • 3 újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • 1½ csésze francia zöld lencse
  • 1 evőkanál köménymag
  • feta
  • 1 csésze olajbogyó

Elkészítés

1. A kelkáposzta leveleit tépjük le a szárról, tekerjük fel és vágjunk belőle vékony csíkokat. A csíkokat tegyük egy nagy tálba, fűszerezzük a sóval és masszírozzuk át vele, amíg a kelkáposzta selymesebb és sötétebb színű nem lesz (kb. 1-2 perc).

2. Forralj fel egy nagy fazék erősen sózott vizet magas hőfokon. Amíg várakozol, készítsd elő a fűszeres olajat. Aprítsd durvára a nyers mandulát, majd tedd félre. Ezután vágd le az újhagymák fehér részéről a zöld részt és az utóbbit tedd félre későbbre. A fehér részeket szeleteld vékonyra, majd tedd át egy kis serpenyőbe. Ezután törd össze a 4 gerezd fokhagymát és tedd azt is a serpenyőbe. Kés segítségével vágj ki 3 csíkot a citromhéjából és ezt is add a serpenyőhöz. ½ csésze extra szűz olívaolajjal keverd össze a serpenyőbe és várd meg, hogy minden magába szívja az olajat.

vegetable dish in white and black bowlPhoto by Sargent Seal on Unsplash

3. A lencsét add hozzá a forrásban lévő vízhez és a hőfokot vedd lejjebb. Főzd a lencsét fedő nélkül al dentere körülbelül 20-25 percen át.

4. Míg a lencse fő, melegítsd fel a serpenyőt és kezd el a keveréket közepes lángon pirítani, míg a fokhagyma megbarnul, a citromhéj pedig felgöndörödik. Add hozzá a mandulát és sűrű kevergetés mellett főzd, amíg meg nem barnul. Vedd le a tűzről és keverd bele az 1 evőkanál köménymagot.

5. Szűrd át a keveréket egy szitán és őrizd meg a kicsöpögő olajat (ez lesz a salátaöntet alapja). Terítsd a mandulás keveréket (ne feledkezz meg a köménymagról!) egy papírtörlővel bélelt tányérra vagy sütőlapra. Ízesítsd sóval, és hagyd kihűlni.

6. Morzsold rá a fetát a kelkáposztára egy tálban. Vágd apróra az olajbogyót és add a tálhoz. Ezután szeleteld szintén apróra az újhagyma zöld részét és a félretett citrom levével és fél tk sóval add a tálhoz.

7. Csepegtesd le a lencsét és a kelkáposztával együtt tedd a tálba, ízesítsd sóval. Add hozzá az olajat és a diófélék felét, majd forgasd össze. Tálaláskor díszítsd a salátát a maradék dióval. Ügyelj rá, hogy a citromhéját és az egész fokhagymagerezdeket dobd ki belőle, nehogy ráharapj.