Női arc, rajta tág pórusok

Eldugult pórusok? Így kezelheted őket

Az eltömődött pórusok akár mindennapos bosszúságot okoznak a zsírosodásra hajlamos arcbőrnek. Ahelyett azonban, hogy nekiesnénk a nyomkodásuknak, inkább kezeljük azokat a megfelelő összetevőket tartalmazó termékekkel.A pórus egy olyan tüsző, ahol a bőrben egy csatornát találunk, amely az olajmirigyekhez kapcsolódik. Ezek az olajmirigyek úgynevezett faggyúmirigyek, amelyek olajat, azaz faggyút termelnek a bőrben.

Az eltömődött pórus egy szőrtüsző, amely eltömődött az olaj és az elhalt hámsejtek kombinációjával, magyarázza Dr. Catriona Maybury, bőrgyógyász szakorvos.

„Ez aztán lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását a szőrtüszőben, ami egyes esetekben foltosodáshoz vezet.”

Sok különböző tényező vezethet eltömődött pórusok kialakulásához, és a genetika (hogy mennyi olajat termel a bőrünk), a bőrápolási termékek és a smink mind szerepet játszanak benne.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, Maybury szerint az első teendő, hogy nagyon figyeljünk oda, milyen bőrápoló termékeket használunk, ezek ugyanis eltömíthetik a pórusokat és mitesszereket okozhatnak.

Azt ajánlja, hogy olyan készítményeket keressünk, amelyeken szerepel, hogy nem komedogének (nem valószínű, hogy mitesszereket okoznak), olajmentesek és nem tömítik el a pórusokat.

Ahhoz, hogy valóban megszabaduljunk az eltömődött pórusoktól, célzott megközelítésre van szükség, és bizonyos összetevők, például szalicilsav és retinol hozzáadására a meglévő rutinhoz.

A legjobb összetevők az eltömődött pórusok ellen

Maybury szerint a vényköteles retinoidok (adapalén és tretinoin) a leghatékonyabb krémek a pórusok eltömődésének megszüntetésére.

Az azelainsav szintén segíthet a pórusok eltömődésének megszüntetésében. Ez a természetben előforduló antioxidáns segít csökkenteni a foltok, az eltömődött pórusok és a gyulladások megjelenését, miközben halványítja a sötét foltokat és a pattanások által hagyott nyomokat.

Hogyan kezeljük az eltömődött pórusokat?

  • Tisztítás: Ha nem tisztítjuk a bőrünket, akkor lényegében hagyjuk, hogy a bőrünkön felhalmozódjon, ami problémák egész sorát hozhatja létre. Még ha nem is viselünk sminket, akkor is el kell távolítanunk más termékeket, amelyekkel a bőrünk érintkezik a hidratálóktól kezdve a fényvédő krémekig, valamint a napi szennyeződések, szennyeződések, olajok és az izzadtság miatt, mondja Dr. Alexis Granite, a CeraVe bőrgyógyász tanácsadója. Ezeknek a méreganyagoknak a felhalmozódása a fényesség hiányától kezdve az eltömődött pórusokig, száraz, irritált bőrig, pattanásokig, mindent eredményezhet.
  • Hámlasztás: Heti egyszer vagy kétszer hámlasszunk gyengéd hámlasztó savakkal, például glikolsavval vagy szalicilsavval. Használjunk szalicilsavat vagy benzoil-peroxidot tartalmazó termékeket, mivel ezek segítenek a pórusok eltömődésének megszüntetésében és a pattanások kialakulásának megelőzésében.
  • Retinol: Segíthet csökkenteni a faggyú (olaj) termelést, ami csökkenti a dugulások kialakulásának valószínűségét.

Nyitókép: Shutterstock