Nyers bio zöldségek friss alapanyagokból sötét háttéren

5 élelmiszer, amiből januárban érdemes felhalmozni a konyhában

Az egészséges étkezéssel kapcsolatos újévi fogadalmak a legtöbbünk számára ismerősek. Sokan valószínűleg ott rontják el ezt és hagynak fel új szokásaikkal néhány hét vagy akár nap után, hogy drasztikus intézkedéseket vezetnek be. Ahelyett például, hogy lemondanánk csomó ételről, inkább arra összpontosítsunk, hogy minél több jótékony hatású élelmiszerrel töltsük meg a tányérunkat nap mint nap. Például az alábbi öt élelmiszerrel.


1. Narancs

A dietetikusok nem véletlenül ajánlják a szezonális étkezést, mivel a frissen betakarított élelmiszerek a táplálkozás és az íz szempontjából is a csúcson vannak. A téli hónapokban a citrusfélék, például a narancs, könnyen elérhetők és hihetetlenül finomak.

Az édes narancs élénk, finom íze feldobja a hangulatot, ezt még a tanulmányok is alátámasztják. Ráadásul a narancs lenyűgöző táplálkozási profillal büszkélkedhet, természetes forrása a folsavnak és a tiaminnak. A citrusfélék, mint például a narancs, pedig egy egyedülálló növényi vegyületet, a hezperidint tartalmazzák, amelyről kimutatták, hogy egyéb pozitív eredmények mellett támogatja a vérnyomás egészségét. A narancs emellett nagyszerű módja a C-vitamin bevitelének is, amely kulcsfontosságú tápanyag, és elősegíti az egészséges immunrendszert.

A narancs akár 10 napig is eláll a konyhapulton, és akár 21 napig a hűtőben.

2. Tenger gyümölcsei

Tanulmányok százai mutatnak rá a tengeri halak fogyasztásának egészségügyi előnyeire. Az előfőzött, konzervált tenger gyümölcsei nagyszerű alapélelmiszerek, amelyeket sokáig elállnak a kamrában. Az olyan konzerv tenger gyümölcsei, mint a tonhalkonzerv, a lazac, a szardínia, a szardella, a makréla, a hering, a rák és a kagyló kiváló omega-3-források. Emellett szelén-, vas-, B-6- és B-12-vitamin- és fehérjeforrást is jelentenek, amelyek az optimális általános egészséget és jóllétet elősegítő, létfontosságú tápanyagok.

A táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy hetente legalább kétszer fogyasszunk tengeri halakat.

3. Spenót

Igazi tápanyag-erőmű, és sokoldalú összetevő. Frissen vagy fagyasztva, a spenót szinte bármilyen ételhez remekül illik. Már 30 gramm spenót több mint 100%-át biztosítja a K-vitamin napi értékének, amely kulcsfontosságú tápanyag az erős csontok megőrzéséhez.

4. Tengeri algák

Ízletes, tápláló és sokoldalú. A tengeri moszat tápanyagprofiljában B-vitaminok, vas és cink is szerepel, nem beszélve a tengeri moszatban található számtalan hasznos antioxidánsról, amelyek segítenek a sejtkárosító szabad gyökök elleni védekezésben.

A nori olyan tengeri moszatfajta, amely tele van az általános egészséget és táplálkozást támogató vitaminokkal és ásványi anyagokkal, többek között rostokkal és az antioxidánsokkal.

5. Gomba

A gomba nagyszerű forrása a béta-glükánnak, egyfajta oldható rostnak. Ez a fajta rost bizonyítottan segít csökkenteni az LDL-koleszterin és a teljes vér koleszterinszintet, így nagyszerű táplálék azoknak, akik bizonyos egészségügyi állapotok, például a szívbetegségek és a hiperlipidémia kezelésével küzdenek".

Ráadásul egyes gombák értékes D-vitamin forrásai is. A D-vitamint napfényvitaminnak is nevezik, mivel ennek a tápanyagnak a nagy részét a napfénynek való kitettségből nyerjük. Megtalálható az élelmiszerekben is, de csak néhány kiválasztott forrásból, mint például a tojássárgája, a zsíros halak (mint a lazac vagy a szardínia), valamint a tejtermékek és tejtermék alternatívák vagy D-vitaminnal dúsított gyümölcslevek.

A vadon termő gombák általában jó D-vitamin-források, de a szupermarketben is keressük a csomagolt gombákat, amelyek címkéjén szerepel, hogy UV-fénynek voltak kitéve, ami azt jelenti, hogy tisztességes D-vitamin-forrásnak számítanak.

A D-vitamin azért fontos, mert a kalcium és a foszfor felszívódásától kezdve a csontok egészségének megőrzésén át az egészséges hangulat támogatásáig mindenben segíthet.