Férfi bőrönddel távozik, nő az ablaknál áll háttal

Jelek, amik arra utalnak, hogy a párod fél az elhagyástól

Vannak bizonyos jelek, melyek arra utalnak, hogy a párunk fél az elhagyástól. Ezek a jelek sokkal egyértelműbbek, mint azt gondoltuk.


Az attól való félelem, hogy egyedül maradunk és elhagynak minket általában már gyermekkorban kialakul. Ezt az érzést és félelmet sok esetben bántalmazó környezetből hozzák, mely tévesen arra tanítja a gyermeket, hogy elhagyható és nem számít, ha egyedül marad.

A legjellemzőbb jelei az elhagyástól való félelemnek:

1. Nehezen bízik meg másokban

Sok esetben azok, akik gyermekkorukban elhagyatottak voltak, érzelmi falakat építenek maguk köré, hogy távol tartsák az embereket maguktól. Azt tanulták, hogy a sebezhetőség elhagyatottsághoz vezethet. A távolságtartás és a másoktól való eltávolodás egyfajta önvédelmi reakció a részükről.

2. Gyors kötődést alakít ki

Ez azt jelenti, hogy érezhetően túl hamar, túl gyorsan rengeteg intim információt árul el magáról. Ezt abban a reményben teszik, hogy így a másik fél is ragaszkodni fog hozzájuk, így a kapcsolat is gyorsabbá válik és kevesebb eséllyel maradnak egyedül. E viselkedésminta hátterében gyakran egy mély seb áll, amikor a gyermeket elsődleges gondozói a gyermekkorában érvénytelenítették, ami olyan sebeket hagyott, amelyek miatt úgy érezte, hogy nem látják és nem hallgatják meg.

3. Felesleges vitákat generál

Bár ez ellentmondásosan hangozhat, de a felesleges vitákat azért generálják, hogy véget érjen a kapcsolat. Ezt azért teszik, mert alapból is félnek az elhagyatottságtól, így abban bíznak, hogy ha amúgy is bekövetkezne a szakítás, akkor inkább ők tegyék azt meg.