3 módszer az elhagyástól való félelem kezeléséhez

3 módszer az elhagyástól való félelem kezeléséhez

Napjainkban sokan szenvednek az elhagyatottság érzésétől, vagy az elhagyástól való félelemtől. Azok az emberek, akik személyiségzavarokkal küzdenek még intenzívebben szenvednek ezektől az érzésektől és meg kell tanulniuk kezelni ezeket.


Ismerős az az érzés, hogy amikor párkapcsolat nélkül élsz egyedül, akkor azon aggódsz: meddig marad ez még igy?

Ha azonban párkapcsolatban vagy, akkor már közben is azon izgulsz: vajon mikor lesz vége, mikor hagy el a párod?

Ha így van, akkor te is az elhagyástól való félelemmel küzdesz, melyre tudunk három módszert, ami segíthet.

A dühödet fájdalomként fejezd ki

Azoknál az embereknél, akik rendszeresen küzdenek ezekkel a fenyegető érzésekkel, sok esetben a fájdalmuk düh formájában nyilvánul meg, ami csak még jobban eltaszítja magát a környezetétől. Ezért érdemes megtanulni a düh érzését fájdalomként kifejezni.

A haragot mindig ugyanaz a mögöttes érzelem okozza: valamilyen fájdalom. Akkor leszünk dühösek, ha valaki bánt minket, vagy ha arra számítunk, hogy bántani fog minket. A párkapcsolatokban a mögöttes fájdalmat kell kifejezni, nem pedig az ebből fakadó dühöt.

Kommunikálj egyenesen az érzéseidről

Azoknál az embereknél, akik az elhagyástól való félelemmel küzdenek gyakran előfordul, hogy fenyegetve, vagy veszélyben érzi magát, ha nem tudja azonnal elérni a párját, vagy azt, akitől függ. Az azonban, hogy átmenetileg nem tudjuk elérni a számunka fontos illetőt, még nem egyenlő azzal, hogy el is hagy minket.

Ilyenkor érdemes az érzéseinkről nyíltan kommunikálnunk a párunkkal. Ha elmondjuk neki, hogy számunka rémisztő, ha elérhetetlen, akkor talán megpróbál ezen változtatni, és kicsivel többet kapcsolja be a mobilját, mikor távol vagytok. Ez csökkenteni fogja az elhagyástól való félelem érzését.

Fontos azonban tudatosítanunk, hogy vannak olyan időszakok, amikor párunk nem elérhető, hiszen biztosan a mi életünkben is vannak olyan események, amikor nem tudunk az ő rendelkezésükre állni.

Tanulj meg egyedül is boldog lenni

És végezetül az egyik legfontosabb pont: tanuljunk meg egyedül is boldognak lenni! Hiszen nem függhet a boldogságunk mindig egy másik embertől, ugyanis ez hosszútávon egy nagyon veszélyes kapcsolat.

Csak úgy tudsz ettől az érzéstől hosszútávon megszabadulni, ha javítod a kapcsolatodat saját magaddal. Kezd el gyakorolni az egyedüllétet és az önszeretetet.

Keress olyan tevékenységeket, amelyeket élvezettel végzel egyedül. Tanuld meg azokat a közös tevékenységeket, amelyeket élvezel, egyedül is végezni. Meditálj és sportolj a szabadban.