Nő fejéből kiszálló sötét gondok, depresszió koncepció

A depresszió 4 meglepő előnye

A depressziónak van némi előnye is.

A depresszió egyik előnye, hogy adaptív kelezési módja a bizonyos életproblémákkal való megküzdésnek, mint a párkapcsolati zavarok és a betegségek – idézi a tanulmány szerzőit a PsyBlog.

Míg a klinikai depresszió komoly mentális egészségügyi probléma, a kutatók szerint ha megvizsgáljuk, hogyan keletkezhetett eredetileg a depresszió, jobban megérthetjük, hogyan kell kezelni.

Dr. Paul Andrews, a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondása szerint a depressziót régóta csak problémának tekintették.

„Mi azt a kérdést tesszük fel, hogy vajon nem lehet-e valójában egy természetes alkalmazkodás, amelyet az agy bizonyos problémák kezelésére használ. Egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy a depresszió egy szükséges és hasznos alkalmazkodás lehet a nagy, összetett, a könnyű megértésnek ellentmondó problémák kezeléséhez”

– fogalmazott.

Valójában a depressziós emberek néhány meglepő előnyt mutatnak gondolkodási képességeikben, többek között:

  • mélyebben dolgozzák fel az információkat
  • pontosabbak az összetett feladatokban
  • jobb ítéleteket hoznak a részletorientált információkról
  • pontosabb költség-haszon elemzéseket végeznek.

A depresszió előnyei

A kutatók kifejlesztettek egy, az „analitikus ruminációt” mérő kérdőívet, egy olyan mentális folyamatot, amelyet ősi védekező mechanizmusnak és a depresszió gyökerének tartanak.

Az analitikus rumináció során az emberek minden más kizárásával gondolkodnak a problémán, és próbálnak megoldást találni rá. Először megvizsgálják a probléma okát, majd a megoldásra váró dolgokat, minden lehetséges megoldást, valamint azok lehetséges költségeit és előnyeit.

A depresszió tünetei, melyek közé tartozik gyakran a letargia, az alvási nehézségek, a gyenge koncentráció és az érdeklődés hiánya más emberek felé, az energiatakarékosság módjai lehetnek, miközben az illető a problémára összpontosít.

A depresszió pozitívumai

A klinikai depresszió e természetes folyamat irányíthatatlanná válásának lehet az eredménye, ami miatt az emberek visszahúzódnak a világtól, miután megrekedtek egy hurokban.

Dr. Skye Barbic, a tanulmény első szerzője elmondta, hogy az alapján, hogyan válaszolnak az emberek a kérdéseinkre, megfelelő szintű ellátást és támogatást tudnak testre szabni.

„Ez a kérdéssor teljesen másfajta megbeszéléseket is informálhat a klinikus és a beteg között. Ahelyett, hogy a betegségről mint „rossz dologról” beszélnének, a klinikusok segíthetnek a betegeknek abban, hogy rálátásuk legyen a gondolkodásuk lehetséges adaptív céljaira, és arra, hogy ezt hogyan lehet erősségként felhasználni az életükben való előrehaladáshoz.”

Dr. Zachary Durisko, a tanulmány másik szerzője hozzátette, hogy amikor sok krónikus egészségi állapotú személlyel dolgoznak, a depresszió gyakran a gyógyulást és a célok elérését korlátozó tényező.

„A teszt lehetségesen gyorsan meg tudja mondani nekünk, ha az emberek szenvednek a problémáik azonosításával, megpróbálnak célokat kitűzni, vagy próbálnak előrelépni az életükben.”

Nyitókép: Shutterstock