Egy szomorú nő összekuporodva ül a padlón

5 tipp a szorongás és a depresszió megelőzésére

A depresszió és a szorongás kezelésével egyre több tanulmány foglalkozik, viszont nagyon kevés kutatás született még a megelőzésükkel kapcsolatban. Hogyan lehet megakadályozni ezeknek a kialakulását? Alábbi cikkünkben öt hasznos tippet gyűjtöttünk össze.


1. A test jeleinek felismerése

Mivel minden ember más, így mindenkinél eltérő jelek utalnak a depresszióra és a szorongásra is. Egyesek görcsös érzésként írják le, míg mások ürességről számolnak be, amelyet a mellkasukban tapasztalnak. Érdemes figyelni az étvágy drasztikus változásaira — vagy több kívánása az átlagosnál, vagy sokkal kevesebb —, az álmatlanságra, esetleg a figyelmetlenségre és az ingerlékenységre.

Amikor ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor célszerű átgondolni, hogy milyen változások következhettek be a közelmúltban, melyek rosszérzést, esetleg félelmet válthatnak ki. Egy pszichológus bevonása szintén hasznos, ugyanis néhány kezeléssel könnyen kiküszöbölhetők a későbbi problémák.

2. Közeli ismerősök véleményének kikérése

Sokan nincsenek tisztában saját szorongásukkal vagy mentális problémáikkal, viszont a jelek a külső szemlélők számára sokkal nyilvánvalóbbak. Olyan barátokat ajánlatos felkeresni, akiknek megbízunk a véleményében, hiszen ők őszintén meg tudják mondani, ha aggódnak valami miatt velünk kapcsolatban.

3. Frissen készült fotók áttekintése

Egy szomor\u00fa l\u00e1ny fekszik az \u00e1gy\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Az előző ponthoz kapcsolódva, a közelmúltban készült képek árulkodók lehetnek saját lelki állapotunkról. A testtartás és az arckifejezés, valamint a társaság és a — kép készültekor aktuális — program is beszédes lehet külső szemlélőként megfigyelve.

4. Erős érzelmek megélése

Az fájdalmas érzelmek és a mély gondolatok elfojtása utat engedhet a szorongásnak és a mély depressziónak, így mindenképp ki kell őket adni valamilyen módon. Ez szóban is kifejezhető egy barátnak, családtagoknak vagy egy szakembernek is, de természetesen más módszerek is rendelkezésre állnak. Az olyan cselekvések, mint például a festés, az éneklés, a tánc vagy az egyéb sportok mind-mind levezethetik a felgyülemlett feszültséget.

5. Személyiségépítő tevékenységekben való elmerülés

A stresszel mindenki máshogy küzd meg. Vannak, akik túl hosszú ideig szenvednek a bekövetkezett problémáktól, mások pedig programokkal és újszerű élmények megtapasztalásával pozitívummá varázsolják a fájdalmukat. A sportokba vagy a művészetekbe való menekülés mindig jó ötlet lehet. A jelen pillanatra kell koncentrálni, valamint azokra a tevékenységekre, melyek abban a helyzetben örömet okoznak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today