Kevesen fogyasztják, pedig számos egészségügyi előnye van
Bár a fügéről sokan azt gondolják, hogy gyümölcs, valójában egy hüvelyben növő virágfürt, szikonium, azaz a növény termése. Belső húsa magvas szerkezetű és édes ízű.
A fügét többféleképpen is fogyaszthatjuk – frissen, szárítva, pékáruban és lekvárként – mindehogy nagyszerű az íze.
Ha mértékkel fogyasztjuk, a füge rendkívül egészsége, kiváló forrása a rostoknak, antioxidánsoknak és más fontos tápanyagoknak.
Nem véletlenül édes azonban, magasabb cukortartalma miatt ne vigyük túlzásba a fogyasztását (magas rosttartalma azonban segít lelassítani a vércukorszintre gyakorolt hatását).
Egészségügyi előnyök
A füge tele van minden jóval:
- Rosttal, amely támogatja az egészséges emésztést, enyhíti a székrekedést, és a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésével javítja a szív egészségét
- Olyan alapvető tápanyagokkal, mint a réz, a kálium, a mangán, a magnézium és a K-vitamin
- Egyéb tápanyagokkal, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben, a vércukorszint szabályozásában és a fogyókúrában.
Íme, a füge 4 kiemelkedő egészségügyi előnye:
1. Rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat kínál
Fotó: Unsplash
Két nyers közepes méretű (kb 17 gramm) füge 2 gramm rostot biztosít. Ebben az adagméretben több alapvető ásványi anyagot is kapunk. Az ásványi anyagok fontosak az erős csontok kialakításához, az egészséges vérnyomás fenntartásához és a tápanyagok felszívódásához az ételből.
Bár két füge önmagában nem éri el a napi ásványi anyag- vagy vitaminmennyiséget, de szerény mennyiségű rezet, mangánt, vasat, K-vitamint, magnéziumot és kalciumot biztosít.
2. Elősegíti a szív egészségét
Nem humán vizsgálatok azt mutatják, hogy a füge kivonat a vérnyomás csökkentésével segítheti a szív egészségét. Más, nem emberen végzett laboratóriumi vizsgálatok szerint a kivonat a HDL (jó) koleszterinszint növelésével, valamint az összkoleszterinszint és a trigliceridek csökkentésével javíthatja a koleszterinszintet is.
Bár a fenti eredményeket nem humán vizsgálatok mutatták ki, és a kutatók nem az egész füge gyümölcsét, hanem kivonatokat használtak, a pozitív hatások bíztatóak.
3. Javítja az emésztést
A legtöbb rostokkal teli gyümölcs nagyszerű az emésztés szempontjából. A füge prebiotikus tápanyagokat biztosít, amelyek táplálják a jó bélbaktériumokat. Az egészséges mikrobiom alacsonyabb gyulladást és jobb immunműködést eredményezhet.
A füge emellett kiváló természetes gyógyír, ha a bélműködésünk lelassul, különösen jót tesznek a székrekedéssel járó irritábilis bél szindrómában (IBS-C) szenvedőknek. Egy 150 IBS-C-ben szenvedő emberen végzett vizsgálatban a résztvevők naponta kétszer 45 gramm szárított fügét ettek. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a fügés csoport kevesebb puffadást, bélfájdalmat és feszülést tapasztalt a székletürítés során.
4. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
A füge segíthet a vércukorszint egyenletes szinten tartásában is. Egy kis mintaszámú tanulmányban az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek, akik naponta fogyasztottak fügefalevél teát, csökkent vércukorszintet tapasztaltak. A tea fogyasztása alatt egy hónapig körülbelül 12%-kal kevesebb, a vércukorszintet szabályozó inzulinra volt szükségük.
Az egész füge gyümölcse a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is előnyös, akiknél gyakran jelentkeznek egészségügyi szövődmények. Sok cukorbetegnél gyulladás alakul ki, amely anyagcserezavarokhoz kapcsolódik, ez pedig súlygyarapodáshoz és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
A füge erős antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyi anyagokat, például karotinoidokat és polifenolokat tartalmaz, melyek segíthetnek enyhíteni a cukorbetegség szervezetre gyakorolt gyulladásos hatásait.
Nyitókép: Shutterstock