Két ember egymással szemben beszélget

Óvakodj ezektől az embertípusoktól! — ők a legmegtévesztőbbek

Mindenki titkos vágya, hogy felismerje mások összes hazugságát, ám ez a képesség szinte elérhetetlen. Alábbi cikkünkben egy olyan kutatásról beszélünk, mely feltárta azokat a tipikus embertípusokat, melyek hajlamosabbak lehetnek a megtévesztésre, ezzel együtt pedig a csalásra is.


Létezik egy általános megállapítás, mely szerint a legtöbb ember őszinte és csupán egy kis réteg az, amely elferdíti az igazságot. Ezt a mintát Japánban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és olyan környezetekben igazolták, mint például a társkereső alkalmazásokon. Ennek értelmében lehetséges tudni, hogy pontosan kik a megtévesztő személyek.

Eddigi kutatások azt állapították meg, hogy a fiatalabbak és a magukat férfinak vallók lódítanak legtöbbször. Ezeket két további elemzés követte, melyek azokat a személyiségből adódó sajátosságokat akarták felkutatni, melyek hajlamossá tehetnek valakit a hazudozásra.

A szakemberek kezdetben felkérték az alanyokat egy tesztsor kitöltésére, melyben a kérdések arra világítottak rá, hogy az adott alany általánosságban hányszor hazudik kicsit, vagy éppen nagyot. A válaszok eloszlásából a kutatók két különálló csoportot hoztak létre, melyek közül az egyikbe a füllentők, másikba pedig az őszinték kerültek. Az alanyok természetesen nem tudtak egymásról semmit, így azt sem, hogy ki melyik kategóriába lett besorolva.

A folytatásban esélyt adtak arra, hogy a résztvevők matematikai vagy beszédfeladatok elvégzésével pénzt keressenek, viszont megadták a lehetőséget a csalásra is. Egyes munkafolyamatoknak nem voltak helyes megoldásai, így aki akart, az könnyedén juthatott könnyű nyereséghez. Mint kiderült, a kevésbé őszinte csoportban hajlamosabbak voltak a csalásra, mint igazmondó társaik.

Folytatásként a szakértőket érdekelte, hogy a sötét triászba tartozó személyiségjegyek mennyire jellemzők az őszinteség kérdésében. A mérés alapján a hazudozó embereknél közel 12-szer nagyobb valószínűséggel volt magas a pszichopátia, négyszer gyakoribb volt a machiavellizmus és 4,5-szer észlelték többször a nárcizmus jeleit, mint azoknál, akik a helyzetek többségében valósat állítottak.

Végezetül a kutatás rámutatott arra, hogy a megtévesztő emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy más is hazudik nekik. Ez az egocentrikus torzítás a jelenlegi vizsgálatban is megfigyelhető volt. Mindez azt jelenti, hogy a lódítás olyan társadalmi jelenség, amely módosíthatja az igazság észlelését — írja a Psychology Today.

Nyitókép: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com