Joe DiMaggio és Marilyn Monroe csókja házasságkötésük után a kaliforniai San Franciscóban lévő bírói hivatalban.

Ennyi egészségügyi előnye van a csókolózásnak

Nemcsak jó dolog, de még az egészségünkre is szuper hatással van.

A csókolózás egészségügyi előnyei meglepően nagyok. Az azonnali hormonfelszabadulástól kezdve a fogszuvasodás megelőzéséig sok mindenben jót tesz. Mutatjuk!

1. Oxitocin szabadul fel

A csókolózás felszabadítja kedvenc jó közérzetet keltő hormonunkat, az oxitocint, amely csökkentheti a szorongást, növelheti a partnerek közötti bizalom érzését és segíthet ellazulni. A csókolózás endorfinok felszabadulását is kiváltja, amelyek csökkenthetik a stresszt és a depressziót, és növelhetik a pozitív érzéseket.

Az oxitocin és az endorfinok együttesen olyan anyagcsere-folyamatot is serkentenek, amely csökkentheti a kalóriabevitelt, csillapíthatja az éhségérzetet, és lassíthatja a zsír emésztését.

2. Stresszcsökkentő és vágyfokozó

Ahogy csókolóztok, tesztoszteron szabadul fel, és ez nagy hatással lehet a szexuális vágyra. A csókolózás emellett csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét is, ami határozottan segíthet a hangulatban. Ráadásul, mivel a vízszintesbe kerülés kalóriát éget, ez csak egy újabb egészségügyi előnye a csókolózásnak.

3. Megfelelő nyáltermelés

Amikor csókolózunk, több nyálat termelünk. A megfelelő nyáltermelés mindenhez fontos, az ízleléstől, a rágástól és a nyeléstől kezdve a szájüregi baktériumok lemosásáig és a rossz lehelet távol tartásáig.

Mivel az ételek megízlelése és teljes élvezete nagyban hozzájárul az étellel való jó kapcsolat kialakításához, duplán nagyszerű, ha evés előtt csókolózunk.

Extra bónusz: Csókolózáskor ki vagyunk téve a partnerünk szájmikrobiótájának, ami idővel segíthet növelni az immunitásunkat.

4. Vérnyomáscsökkentő

A csókolózás megnöveli a szívverést, ami az erek kitágulását okozza. A kitágult erek növelik a véráramlást, ami pedig csökkenti a vérnyomást.

(Nutritious Life)

Nyitókép: Getty Images