Rózsaszín desszert receptek Barbie-témájú bulihoz
Az egész világ Barbie lázban ég, mióta megjelent a mozikban Margot Robbie filmje. Az igazi fanatikusok ezt Barbie-tematikájú partyval ünneplik meg, a desszertet pedig mi szállítjuk. Íme pár rózsaszín eper desszert recept, ami nélkül nem Barbie-est egy Barbie-est.
Rózsaszín eper pite
Ránézésre ijesztően bonyolultnak tűnhet ez a pite, főleg a tetején lévő rácsozás miatt. Azonban nem kell tőle megijedni, sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint azt gondoljuk. Ha pedig a rácsozáshoz nagyon nincs kedvünk, díszítsük a pite tetejét egész eperszemekkel.
Elkészítési idő: 2 óra
Adag: 9 főre
Hozzávalók:
Az epres pite széléhez:
- fél csésze fagyasztott eper
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2,5 csésze liszt
- fél teáskanál finom tengeri só
- 2 rúd hideg sótlan vaj, fél hüvelykes kockákra vágva
- ¼ csésze jeges víz
A töltelékhez és a befejezéshez:
- 5 csésze friss eper, félbevágva
- 1 evőkanál friss citromlé
- fél teáskanál tiszta vaníliakivonat
- egy csipetnyi finom tengeri só
- fél csésze plusz 2 evőkanál kristálycukor
- ⅓ csésze kukoricakeményítő
- 1 nagy tojásfehérje
- Porcukor, a befejezéshez
Elkészítés:
Készítsük el a pite szélét:
1. Egy konyhai robotgép segítségével pépesítsük az epret és a kristálycukrot. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, és dolgozzuk tovább, amíg jól össze nem keveredik.
2. Adjuk hozzá a vajat, és addig pépesítsük, amíg a keverék apró borsószemekre nem hasonlít. Tegyük át egy közepes tálba.
3. Készítsünk egy mélyedést a lisztkeverék közepébe, és adjuk hozzá a jeges vizet (a jégkockákat tegyük félre). Kézzel addig keverjük, amíg a keverék egyenletesen össze nem áll, de ne legyen ragacsos. Ha szükséges, adjunk hozzá még 1 evőkanállal több vizet.
4. Osszuk ketté a pitetésztát, és formázzuk mindkét felét 1 hüvelyk vastag koronggá. Mindegyik korongot szorosan csomagoljuk be műanyag fóliába, és legalább 30 percig vagy akár egy éjszakán át hűtsük.
Készítsük el a tölteléket:
5. Egy nagy tálba dobjuk bele az epret, a citromlevet, a vaníliát és a sót.
6. Egy másik kis tálban keverjük össze a kristálycukrot és a kukoricakeményítőt. Adjuk a keveréket az eperhez, és jól forgassuk össze.
7. Egy másik kis tálban verjük fel a tojásfehérjét 1 evőkanál víz segítségével.
Rakjuk össze a pitét:
8. Enyhén lisztezett felületen tekerjük ki a tészta egyik korongját ¼ hüvelyk vastagságúra. Tegyük át egy pitetálba, és a felesleges tésztát ollóval vágjuk le a szélén, hogy csak ½ hüvelyk lógjon ki a tálból.
9. Öntsük a tölteléket a pitekéregbe, majd tegyük át a hűtőbe, amíg a rácson dolgozunk.
10. Tekerjük ki a második tésztakorongot ¼ hüvelyk vastagságúra. Vágjunk 1,5 hüvelyk széles csíkokat a tésztából. A tetején lévő rács elkészítéséhez fektess 5 csíkot függőlegesen és egyenletesen elosztva a pite tetejére (a hosszabb csíkokat középre, a rövidebbeket pedig a szélek felé). Minden második csíkot hajtsunk vissza, hogy a pitetöltelék szabadon maradjon, majd a maradék csíkok egyikét fektessük vízszintesen a pite fölé. Hajtsuk vissza a függőleges csíkokat a pite fölé, majd a szemben lévő függőleges csíkokat úgy, hogy azok a vízszintes csík fölé feküdjenek. Tegyünk le egy másik vízszintes csíkot, majd hajtsuk a függőleges csíkokat ismét az új vízszintes csík fölé. Ismételjük meg a többi csíkkal, át- és aláfűzve, amíg rácsot nem kapunk.
11. Hűtsük a pitét 20 percig, amíg a sütőt 220°C-ra előmelegítjük. Amikor a sütő előmelegített, a pite felületét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá porcukrot. Süssük addig, amíg a kéreg enyhén barnulni kezd, és a töltelék buborékos lesz, 40-45 percig. Ha kihűlt, tálalhatjuk.
Rózsaszín epres piskóta torta
Egy egyszerű, légiesen könnyű tortarecept, ami bármilyen alkalomra megállja a helyét.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 14 szelet
Hozzávalók:
- 9 púpos kanál porcukor
- 8 nagy tojás
- 1⅔ csésze finomliszt, átszitálva
- 3,5 kanál vaj épp csak megolvasztva
- Egy tál eper megtisztítva
- ¼ csésze porcukor
- 200 ml tejszín, kemény habbá verve
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kerek tortaformát.
2. Körülbelül 10 percig, botmixer segítségével keverjük össze a cukrot a tojásokkal, amíg sűrű masszát nem kapunk.
3. Egyszerre adjuk hozzá az átszitált lisztet, és egy gumispatula segítségével óvatosan, de gyorsan forgassuk bele a tojásos keverékbe. Keverjük bele az olvasztott vajat, óvatosan, de gyorsan.
4. Öntsük a keveréket a tortaformába, és egy spatulával simítsuk el a tetejét.
5. Süssük addig, amíg a torta enyhén megbarnul, kb. 30-40 percig. Tegyük félre néhány percre, mielőtt óvatosan kifordítjuk egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
6. Egy közepes tálban pépesítsünk két epret, majd fokozatosan keverjük hozzá a porcukrot, amíg a keverék máz állagú nem lesz.
7. A maradék epret vágjuk félbe. Vágjuk a piskótát vízszintesen ketté. Az alsó felét megkenjük a tejszínhabbal, a tetejére pedig a felezett eper kétharmadát rakjuk. Helyezzük vissza a torta felső felét, és kenjük meg a tetejét a cukormázzal. Díszítsük a maradék félbevágott eperrel.
Nyitókép: Shutterstock
(PureWow)